IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постигнато е споразумение за ново увеличение на цените на клиничните пътеки

Ръстът ще е с между 12 и 20%

19:24 | 17.10.22 г. 1
Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова
Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Министерството на здравеопазването, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) са се споразумели за увеличаване на цените на клиничните пътеки с между 12 и 20%, по които здравният фонд заплаща на болниците за осъществена дейност.

Представители на трите институции, в присъствието на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, са провели извънредна среща днес по предложение на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, съобщават от пресслужбата на здравното министерство.

Предложението за увеличение на цените на клиничните пътеки също е направено от него, става ясно от съобщението. На срещата обаче не е постигнат консенсус точно колко да е увеличението. Вариантът, който ще се разглежда, е за ръст на цените на пътеките в диапазона 12-20%.

За да влезе в сила едно такова увеличение, трябва да бъде подписан анекс на Националния рамков договор.

Преди седмица няколко асоциации на болници в страната предупредиха, че ако не се увеличат цените на клиничните пътеки, има риск да не могат да си платят разходите за ток и отопление, както и заплатите на персонала.

Лечебните заведения подчертават, че бюджетът за медицинска помощ за тази година е увеличен със само 3,4% в сравнение с 2021 г., а цените на клиничните пътеки са увеличени за сметка на обема дейности, като продължават да са недофинансирани.

Болниците искат също така излишъкът от бюджета на Касата да не се връщат в бюджета, а да бъдат разпределени на изпълнителите на медицинска помощ.

НЗОК обаче отговори, че цените на клиничните пътеки бяха увеличени с 25% при ръст на инфлацията от малко над 17% към юли (последните данни сочат ускоряване на инфлацията до 18,7% на годишна база през септември – б.авт.). Касата също така смята, че излишъкът по-скоро трябва да се даде като аванс за януари 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
екстра, още пари за бялата мафия... хем си плащаме, хем болни ходим..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още