IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Салчев: В Здравната каса има достатъчно пари, за да работят болниците спокойно

Първо трябва да се осигурят заплатите и след това да се платят дълговете, съветва управителят на НЗОК

11:21 | 13.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Здравната каса не спестява нищо, а закупува дейност и което се отчете, се заплаща. Има достатъчно пари, за да може болниците да работят спокойно. В това увери директорът на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНТ. Той подчерта, че излишъкът в НЗОК няма да бъде върнат в бюджета.

Парите за болници

"НЗОК закупува отчетена дейност от лечебните заведения – това е нашето задължение, обясни управителят на НЗОК. – Три месеца цените на клиничните пътеки са били на базата на миналата година, след това се увеличиха, започна преизчисляване, имаше периоди, когато разпределените стойности, така наречените лимити на лечебните заведения, в първите месеци отговаряха на 1/12 от миналата година. След това постепенно, неравномерно, в месеците бяха повишени до септември, където средно разпределената стойност на национално ниво беше 250 милиона. През септември установихме, неразплатени дейности, поради това неравномерно разпределение и по каси, и по лечебни заведения, е в рамките на 43 милиона от останала дейност от планираната стойност 105 милиона.“

Проф. Салчев припомни, че надзорният съвет на Здравната каса взе решение 43-те милиона да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен, като за последните три месеца ще се разпределят средно месечно 258 млн. лева на лечебните заведения, така че те „да могат да работят спокойно“. Той посочи, че това е с 39% повече отколкото предвиденото за тези месеци по предишното разпределение.

Управителят на Здравната каса обясни, че при сегашното преизпълнение на бюджета общият брой хоспитализации на пациенти достига 1,8 милиона. За следващата година той очаква същият брой по обем пациенти. „Това, което НЗОК ще се бори е да не се намаляват стойностите от тази година на бюджета. Нашата молба и битка е да на пипат и да не намаляват някъде", настоява проф. Салчев.

Според него обаче трябва да се преосмисли начинът на финансиране на болниците. По думите му политиците дълги години са неглижирали въпроса. „Има си модели как да се промени финансирането на болниците, добави проф. Салчев и потвърди, че отделните болници няма да имат собствени правила за преразпределение на средствата си. Той увери още, че таксата за пациентите от 2,90 лв. няма да бъде вдигната.

Заплатите на медиците

Във връзка със заплащането в болничните заведения, проф. Салчев обясни, че икономия от заплати на медиците не може да се прави. „Преди да се платят всички останали плащания, първо трябва да се платят заплатите, данъците и след това всички останали средства“, категоричен е управителят на Здравната каса.

По думите му проблемът със заплатите е проблем, който е свързан с управлението на конкретната болница. Той даде пример, че общинско лечебно заведение, което не е от София изплатило 700 хиляди лева задължения, но не е помислило за увеличението на заплатите на служителите си. Съветът на управителят на НЗОК е принципалът първо а осигури заплатите и след това да се договаря за дълговете. 

Проф. Салчев посочи, че Здравната каса не винаги е виновна за всичко. „НЗОК не отговаря за заплатите, а закупува отчетена дейност от лечебните заведения. Управителният съвет на Българския лекарски съюз и надзорният съвет на НЗОК сключиха споразумение за вдигане на цените на клиничните пътеки с 25%“, напомни той.

Управителят на Здравната каса съобщи, че преговорите се водят не само в общите параметри, но и в така наречените алгоритми за изпълнение на клиничните пътеки.

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев заяви по bTV заяви, че основна задача на Министерството на здравеопазването е да се извърши остойностяване на труда на лекарите, медицинските сестри и санитарите.

“В момента се работи по изготвянето на наредбата. По нея работят експерти, финансисти. Взели сме модели на остойностяване на труда за медиците от Франция и Германия. Надявам се до 15-20 дни проектът да бъде готов, съобщи той. – Те ще получават колкото са изработили. При всички случаи заплащането ще е по-високо отколкото сега.“

В очакване на грипа

Що се отнася до нова грипна вълна д-р Асен Меджидиев смята, че тя ще е по-тежка, защото има спад в имунитета заради COVID-19. „Очаква в края на януари, прогнозира той, но увери, че Здравната система е готова за нея.

Министърът подчерта, че има наличие на всякакъв вид ваксини, нужни за имунизационния календар при децата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още