IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на НЗОК предлага платен отпуск за профилактични прегледи

Наблюдава се увеличение на профилактичните прегледи в сравнение с миналата година, твърди управителят Петко Салчев

13:23 | 25.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В бъдеще да се помисли за въвеждането на допълнителен ден платен отпуск за профилактичен преглед. За това призова управителят на НЗОК Петко Салчев. Според него това ще насърчи профилактиката в здравеопазването.

„Профилактичните прегледи са необходими, а не пожелателни, защото профилактиката предотвратява заболяването. В последните два месеца има увеличение на профилактичните прегледи спрямо миналата година, което се дължи на активността на колегите в извънболничната медицинска помощ“, посочи Салчев по БНТ.

Той припомни, че са били разграничени няколко вида плащания, ако се постигнат определени проценти в профилактиката. „Всеки обаче е отговорен за своето здраве и трябва да търси сам профилактика“, предупреди Салчев. И допълни, че след време е възможно да се договори когато пациент отиде на профилактичен преглед, да ползва еднодневен платен отпуск.

Управителят на НЗОК коментира и новия анекс към Националния рамков договор в здравеопазването, който беше подписан в сряда (24 август).

Припомняме, че с анекса се увеличават цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19. Сериозен ръст има и в цените на детските кардиохирургични пътеки. Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия също са част от договореностите по Анекса.

Освен това лекарите ще могат да издават на пациентите електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19. Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина за COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар. Лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID, ще получават заплащане за тази дейност.

„Както винаги има съгласие и несъгласие от двете страни, но когато при един договор и двете страни са еднакво недоволни, значи договорът е добър. Сега обаче смятам, че и двете страни са еднакво доволни“, коментира управителят на здравния фонд

„Новите неща по Националния рамков договор са увеличаване на цените на две кардиохирургични пътеки и една амбулаторна процедура при деца, където средното увеличение на цените е с 50%, поради това, че са твърде високоспециализирани дейности, а много малко специалисти я извършват“, обясни Салчев.

Вторият по-съществен елемент е при интензивните легла, които приемат COVID пациенти. Те са с увеличена цена - средно по 150 лв. на ден. Това се прави заради необходимостта от изолация, от предпазни облекла, специална апаратура.

Той съобщи, че е решено да бъдат увеличени голяма част от медико-диагностичните дейности, сред които феталната морфология и ехографията при жени и някои други допълнителни дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още