IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите вече ще издават е-направления за безплатни антигенни тестове за COVID

Българският лекарски съюз и Здравната каса подписаха Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности

15:50 | 24.08.22 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Лекарите вече ще могат да издават електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19.

Това става възможно с Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, който подписаха Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщават от лекарската организация.

С Анекса се дава възможност на болниците да сключат договор със здравната каса за такава структура на леглата, с каквато са работили по време на Covid вълните, в рамките на общия брой на леглата в болниците. Подобна мярка е в изпълнение на стратегията на здравното министерство за привеждането в готовност на системата за посрещане на евентуална вълна. Така се гарантира лечението на усложнените пациенти с COVID-19 и няма да се допусне забавяне и ограничаване на лечението на останалите заболявания, посочват от лекарския съюз.

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19.

Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина срещу COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID-19, ще получават заплащане за тази дейност.

С Анекса ще влязат в сила и промените в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширяване на пакета от дейности поети от НЗОК за деца, бременни жени и хора над 18 годишна възраст, както и за някои специфични групи като лица в риск от злокачествено новообразувание.

Предвидено е още Здравната каса да поема феталната морфология при бременните, тест за поносимост преди подлагане на упойка и ехографията на млечната жлеза. Сериозен ръст има и в цените на детските кардиохирургични пътеки.

Анексът ще влезе в сила след публикуването му в Държавен вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още