IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България не достигат 30 хил. медицински сестри и 4 хил. акушерки

Около 63% от медицинските сестри в страната са в пенсионна възраст

11:11 | 14.03.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Голяма част от медицинските сестри в лечебните заведения в България са в пенсионна възраст - над 65 г. Установен е недостиг на около 30 хиляди медицински сестри и 4000 акушерки. Това каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ не може служебно правителство да решава кризата в здравеопазването, а предприетите стъпки през годините тя определи като "плахи". 

Изчисленията показват, че в лечебните заведения има недостиг на около 30 хиляди медицински сестри и 4 хиляди акушерки. Отделно трябват още 10 хиляди сестри в извънболничните заведения, където се разчита основно на общопрактикуващите лекари. Ниското заплащане е най-демотивиращият фактор за младите хора да се обучават и практикуват специалността. „Сестри липсват и ще липсват, това е тежка и подценена професия... трудна във физически и психологически аспект", посочи Василева.

"Стартовата заплата в лечебните заведения трябва да е поне три минимални заплати за страната, около 2100 лв. За съжаление, тя не е постигнатата. Има лечебни заведения, които предлагат и повече, но заради физическия недостиг и там няма достатъчно кадри", посочи гостът.

Милка Василева уточни, че годишно образованието си завършват около 700 медицински сестри. Но едва 1/3 от тях започват работа по специалността в лечебни заведения в България.

"Една трета от тях отиват да работят в чужбина. В немскоговорящите страни са най-добри перспективите, там лесно се работи по законен начин като медицински сестри, а не като болногледачи. Около 1/3 от завършващите въобще не се вливат в професията, намират заплатена по-добре и с по-ниска отговорност", добави Василева.

Заради недостига на кадри и ниското заплащане тези, които са в системата, са принудени да работят на няколко места.

"Няма сестра в България, която да не работи поне на две места, това не е само от любов към професията, а от ниското заплащане, извънредните часове са много. Тази натовареност води до прегаряне, умора, депресивни състояния, не можем да изключим и възможност за евентуална грешка. Една сестра се грижи за 30-40 пациента, това е недопустимо", коментира Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
В БГ всичко има и не достига. Въпрос на пазарна икономика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още