IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на Здравната каса за 2024 г. надхвърля 8 млрд. лв.

Проектобюджетът на фонда залага над 1,1 млрд. лв. повече спрямо 2023 г.

16:42 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Над един милиард лева (1,1 млрд. лв.) са допълнителните средства, с които ще разполага Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. Това предвижда проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година.

Във финансовата рамка са предвидени разходи за над 8,16 млрд. лева, или с над 1,1 млрд. лв. повече спрямо 2023 година

В проектобюджета са заложени здравноосигурителни приходи в размер на малко над 7,95 млрд. лева, от които почти 4,9 млрд. лева са приходи от здрави вноски и над 3 млрд. лева са трансфери за здравно осигуряване. 

В разчетите е отразено повишението на минималната заплата на 933 лева от 1 януари догодина. През 2024 г. са предвидени трансфери за над 173 млн. лева, които са за финансиране на разходите за ваксини, дейности за здравно неосигурени лица и други, съобщава БНР.

За болниците е предвиден най-големият дял от средствата в здравноосигурителните плащания – малко над 3,5 млрд. лева. 

За общопрактикуващите лекари са предвидени над 560 млн. лева, за специализираната извънболнична помощ са заложени 562 млн. лева, а за дентални дейности – близо 329 млн. лева. За лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени общо над 2,1 млрд. лева. В това число са плащания за дейностите по отпускане на лекарствата за домашно лечение, заплащани напълно от бюджета на НЗОК за 39 млн. лева, от които се определят до 3 млн. лева за финансиране на аптеки в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност от община, както и с денонощен режим на работа. 

Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8%.

В бюджета за здраве за следващата година е заложено разширяване на профилактичния пакет, като в него се добавят възможности за повече и по-чести изследвания на хората в активна възраст. Предвиждат се и стимули за лекарите, които провеждат прегледи в отдалечени и труднодостъпни райони, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Михаил Околийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още