IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хинков: Ръст на здравната вноска не се обсъжда преди запушване на пробойните в системата

Фрагментираността на здравната система обяснява и нейната неефективност, каза министърът на здравеопазването

14:42 | 07.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Въпросът за увеличаване на здравната вноска няма да бъде поставян, докато не бъдат запушени всички пробойни в здравната система. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на дискусионна платформа Powers Summit „Власт чувай 2023“.

Хинков определи българската здравна система като фрагментирана и посочи, че тази фрагментация обяснява до голяма степен и нейната неефективност.

Според здравния министър при заболяване човек влиза за лечение в дадена болница, но след като е изписан, пациентът често се връща „там, откъдето е влязъл“. Не продължава тази грижа, която е необходима, за да може човек окончателно да се излекува и да се проследи дали ефектът от лечението в болницата е такъв, какъвто трябва, обясни той. По думите му фрагментацията води до това, че се наливат средства в здравната система, а резултатът не е добър.

„Никой, включително и аз, няма да постави въпроса за увеличаване на здравната вноска, преди да сме запушили всички пробойни в системата“, каза също Хинков. 

По думите му пандемията от COVID е разкрила слабостите на системата на здравеопазването у нас. Той определи пандемията като стрес тест, който е показал, че „системата не е подготвена да посреща такива сериозни удари“.

„Обнадежден съм обаче, защото видях, че в много болници се развива система на централизирана кислородна терапия и осигуряване на инфраструктура за разделяне на потоците пациенти при нужда“, посочи още Хинков.

Здравната карта е само ориентировъчен инструмент за провеждане на политика, не е решение за проблемите, които имаме, коментира също той. 

Здравният министър допълни, че в бюджета за следващата година ще бъде запазена тенденцията на ръст на средствата за превенция и профилактика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още