IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Донахю: Усилията за инфлацията са ключови за членството на България в еврозоната

За председателя на Еврогрупата въпросът е не дали страната ще се присъедини към еврозоната, а кога

11:14 | 15.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Thierry Monasse/Getty Images
Снимка: Thierry Monasse/Getty Images

Аз вярвам, че България може да се присъедини през 2025 година и всички усилия, за да се справи с инфлацията, са ключови в този процес. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю след среща с премиера в оставка Николай Денков и вицепремиера в оставка Мария Габриел и финансовия министър Асен Василев, цитиран от БНР.

Председателят на Еврогрупата подчерта, че за него въпросът е кога, а не дали България ще се присъедини ще се присъедини към еврозоната. Работата на България в момента се засилва що се отнася до овладяването на инфлацията, очевидно това е в най-добрия интерес на хората в страната, подчерта Донахю. По думите му чрез усилията да се намали инфлацията ще дойде моментът за приемане на България в еврозоната.

Според договорите на ЕС правителството на България ще реши дали ще поиска допълнителна оценка на икономическите показатели, що се отнася до приемането на еврото, каза Донахю, цитиран от БТА.

Николай Денков уточни, че преговори с Донахю за това как се движи България по пътя към еврозоната се водят активно през последните месеци. Паскал Донахю е част от екипа, който подготвя необходимите решения, които трябва да се вземат през следващите месеци по темата за еврозоната, посочи Денков.

Министърът на финансите Асен Василев отбеляза, че инфлацията у нас се успокоява, като през януари и февруари се движи под референтната стойност. Въпрос на време е да средномесечната инфлация спадне под тази референтна стойност, каза още Василев.

Амбицията остава да се присъединим към еврозоната през 2025 г., заяви Мария Габриел. Бих искала ясно да кажа това, което казах и на Паскал Донахю, че сме убедени в положителните страни на присъединяването на България в еврозоната и за стабилността на банковата система, и за гражданите и бизнеса, каза още тя. Габриел подчерта, че водещи приоритети на България са още приемането на страната в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и еврозоната.

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 г., в рамките на който министрите на държавите членки от еврозоната разискват въпроси относно общите отговорности на техните държави във връзка с еврото, припомня БТА.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още