IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прие промени в режима за влизане в България заради Шенген

Нови правила за пребиваването на гражданите на Румъния, Хърватия и Кипър у нас одобри правителството на днешното си заседание

15:14 | 20.03.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Министерският съвет прие промени, свързани с приемането на България в Шенгенското пространство, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Отменя се решение № 565/2014/EС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 г. за въвеждане на опростен режим за контрола на лица на външните граници, който се основава на едностранното признаване от страна на България, Хърватия, Кипър и Румъния на определени документи за равностойни на националните им визи за транзитно преминаване или планиран престой на тяхна територия, ненадвишаващ 90 дни в рамките на период от 180 дни.

Причина за отмяната е влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство от 31 март 2024 г. Според правителственото решение визите, издадени от властите в Румъния, ще продължат да се признават като равностойни на българските визи за транзитно преминаване и за планиран престой до изтичане на срока на валидността им. Издадените до 31 декември 2022 г. визи и разрешения за пребиваване от властите на Хърватия също се признават до изтичане на срока им. Считано от 31 март 2024 г., гражданите на трети страни с визи от Кипър няма да могат да влизат на територията на България с тези документи, тъй като Кипър е държава, която все още е в процес на присъединяване.

Решението за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство беше прието от Съвета на Европейския съюз на 30 декември 2023 г., като първоначално то ще се осъществи само по въздушни и морски граници, а впоследствие се очаква да се приложи и за сухопътните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още