IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия няма да бърза с решението за пълноправно членство на България в Шенген

Все още не знаем как ще заработи Шенген от края на март, каза австрийският вътрешен министър Герхард Карнер

16:28 | 04.03.24 г. 5
Снимка: БГНЕС/ЕПА
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Австрия ще изчака резултатите от приемането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода, преди да разсъждава върху отварянето и на сухопътните граници. Това заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер преди днешната среща на ресорните министри в Брюксел, предава БНР.

След дълги преговори със София и Букурещ постигнахме компромис в края на миналата година, но все още не знаем как ще заработи Шенген от края на март, обясни Карнер. Всичко останало би било прибързано и контрапродуктивно, каза още той.

Европейската комисия настоява Австрия да се откаже от блокирането на двете държави за влизането им в Шенгенското пространство и по суша.

Сред условията на Виена е двете страни да приемат обратно регистрирани бежанци, пребиваващи сега в Австрия, както и гарантирането на сигурността по външните граници на ЕС и допълнителни служители на граничната агенция „Фронтекс“. По време на посещение в България миналата седмица директорът на Агенцията Ханс Лейтенс заяви, че от 20 март по границите на страната с Турция и Сърбия ще бъдат разположени 500-600 служители на „Фронтекс“, които да следят за охраната на границата заедно с българските гранични полицаи.

Карнер заяви още, че ЕС трябва да разреши екстрадирането на мигранти без право на убежище в Афганистан и Сирия.

„Близо две трети от молбите за статут у нас са на граждани от тези две държави“, каза Карнер, който е представител на консервативната народна партия. От коалиционния партньор – Зелените, веднага дойде опровержение, че министърът на вътрешните работи не изразява позицията на правителството. В Австрия тази година се провеждат парламентарни избори. В допитванията убедително води крайнодясната „Партия на свободата“.

Решението за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух и вода беше прието в края на декември 2023 г., след като Нидерландия даде съгласието си за пълноправно членство на двете страни. Австрия обаче отказа напълно да вдигне ветото си срещу допускането на България и Румъния и по сухопътните граници и така беше установена поетапна формула – първо с въздушните и морските граници, след това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници с перспектива пълно членство в Шенген да има от 2025 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 1 месец
денков е за затвора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
precakanoto
преди 1 месец
До: Tikva007Май най-добре разсилните да кажат на Австрийците - не ви щем Шенгеня... и да им пуснем *** да се върнат обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 месец
Историята се повтаря. Отново. Като трагедия и простотиквие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 месец
До: Tikva007: и "черрното" карго. Както Фердинанд е пръкнал Столипиново от най-можещите специалисти (джеппчии) на Виена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 месец
*Австрия ще изчака резултатите от приемането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода, преди да разсъждава върху отварянето и на сухопътните граници* - Правилно, за къде да бърза? Първо да прехвърли *каффяввото карго* в София, после пак ще мисли.. *Сред условията на Виена е двете страни да приемат обратно регистрирани бежанци, пребиваващи сега в Австрия*. Или както казват перничани: *Сичко е точно, човеко дойде, зе парите и каза *че видим*. Продължаваме Измамата - ДеБи-ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още