IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Рюте очаква пълноправно членство на България в Шенген до края на годината

В нашите очи вече сте пълноправен член на Шенген, каза нидерландският премиер

17:18 | 08.02.24 г. 1
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Нидерландският премиер Марк Рюте е оптимист за влизането на България в Шенгенското пространство и за сухопътните граници до края на годината, като посочи, че страната му ще продължи да работи активно за постигането на тази цел и с други държави.

„Гордея с това, което България постигна, и в нашите очи вече сте пълноправен член на Шенген“, каза той по време на среща с българския министър-председател акад. Николай Денков в Хага, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

„Благодарни сме за подкрепата на Нидерландия за всички европейски приоритети на нашето правителство – Шенген, еврозоната, ОИСР. Това са приоритети, по които работим много тясно с нашите западни партньори“, каза Денков. Той припомни, че Нидерландия е на първо място по инвестиции в България и заяви, че тези отлични икономически отношения трябва да продължат и в контекста на общото развитие в региона.

Според Рюте България се движи в правилната посока по пътя към еврозоната. „Завиждам на много ниския ви дълг спрямо БВП, който е половината от нашия и една трета от този на Германия“, каза Рюте и добави, че страната ни се е справила много добре и с бюджетния дефицит, обвързвайки това с политиката на правителството и екипа на финансовото министерство.

Българският премиер отново потвърди готовността на страната ни да помогне на Украйна в различни аспекти, отбелязвайки, че България развива ускорено отбранителните си сили и укрепва сътрудничеството със съседните държави в Черноморския регион - Румъния и Турция по линия на партньорството в НАТО. Тема на срещата е била и дезинформацията, чрез която Русия се опитва да влияе на българското общество, съобщават още от пресцентъра на МС. 

До края на миналата година Нидерландия заедно с Австрия блокираше пътя на България за влизане в Шенгенското пространство, но на 22 декември 2023 г. стана ясно, че оттегля ветото си, позволявайки приемането на страната в Шенген. Нидерландските депутати имаха възможност да гласуват за приемането на страната единствено по въздух и вода, но го отхвърлиха. Този вариант в крайна сметка стана факт след несъгласието на Австрия да позволи пълноправно членство на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още