IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще имаме ли дата за сухопътен Шенген през тази година?

Ставаме ли втора категория европейци, след като получихме "зелена светлина" за членство в Шенген само по въздух и вода, коментират евродепутатите Ангел Джамбазки и Петър Витанов

11:40 | 08.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Най-важното да бъдеш в Шенгенското пространство е да бъдеш там по суша. Когато на българските превозвачи се отказва този достъп, това се прави по икономически причини, за да губят те пари и да се преместват да работят на Запад. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. По думите му България ще продължи да губи бизнес, капитали и хора.

Джамбазки посочи, че при засилване на контрола по границата между България и Румъния се забавят превозите на фирмите и камионите ще чакат с дни. Според него всяка стока, която идва от Австрия, трябва да бъде подложена на много силен контрол.

"На вход в България, на изход от България, на вход в Румъния, на изход от Румъния. Тези хора искат контрол, значи нещата трябва да се контролират. Интересно е стоките, които излизат от Австрия и отиват към Азия, дали случайно не стигат до Русия през Турция", попита реторично Джамбазки и добави, че според него една такава проверка ще покаже доста изненадващи резултати на реекспорта.

Евродепутатът се опасява, че мигрантите, които се регистрират в България, ще бъдат върнати от други граници, като страни от ЕС могат да използват този аргумент за повишен миграционен натиск и това да отдалечи страната ни от сухоземния Шенген.

Евродепутатът Петър Витанов от ПАСД/БСП смята, че приемане на България в Шенген по въздушни и морски граници „не е чутовен успех, но е стъпка напред“.

"Половинчата история. Успяхме да преодолеем риска да бъдем отделени от Румъния, имаме някакво развитие и разчупване на блокадата на Австрия и Нидерландия. Икономически не ни носи почти нищо. Джамбазки е прав, че основният обмен идва по суша. Нямаме дата за влизане по суша – това е големият неуспех", обясни той.

Евродепутатът напомни, че България е заложник на вътрешнополитически процеси в някои страни и много трудно можем да предвидим какво ще се случи, ако нямаме пътна карта. "Имаше още какво да се желае от гледна точка на българската дипломация. Няма как в обозримо бъдеще да станем член на Шенген. Изключено е по време на белгийското председателство“, заяви Витанов пред Bulgaria ON AIR и предупреди, че българските евродепутати ще работят, за да не се превърнем във „втора категория европейски граждани и втора категория за свободно пътуване“.

Евродепутатът вижда отиграване на ситуацията от българското правителство с чисто пиар ефект, но смята, че в същото време липсва икономическият ефект. "В Румъния са по-активни, бяха предприели по-крути мерки, за да увеличат натиска върху австрийското правителство. Те нямаха проблем с Нидерландия. Използваха целия политически инструментариум, за да оказват натиск върху Австрия. Ние не можем да бъдем в позицията на някой, който моли, ние сме си изпълнили критериите. Благодарение на Румъния все пак имаме някакъв напредък", отчете Витанов.

Той определи като притеснително изискването за трикратно увеличение на служителите, които обслужват границата. "Това не може да бъде подсигурено от "Фронтекс" и не знам дали няма да послужи като аргумент на Австрия да блокира процеса“, отбеляза евродепутатът.

През юни предстоят избори за представители в Европейския парламент. „Не мога да кажа, че Европа е в най-добрата си кондиция. Приближаваме се към рецесия. Има икономически проблеми. Европа се трансформира в геополитически съюз, което променя фундамента на ЕС“, коментира Петър Витанов и добави, че изборите са изключително важни, за да не се върнем към „Европа на национализмите“, което това ще попречи на интеграционните процеси.

Само стотина мигранти ли се регистрират в България и защо не са изпълними Дъблинските споразумения? Защо са проблематични някои промени в Конституцията?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още