IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-широка интеграция на бежанците в България предвиждат законови промени

След решението за Шенген кабинетът предложи промени в Закона за убежището и бежанците

16:32 | 05.01.24 г. 3
EPA/MOHAMMED SABER
EPA/MOHAMMED SABER

След като решението за приемане на България в шенгенското пространство по въздушни и морски граници официално влезе в сила, правителството предложи промени в Закона за убежището и бежанците. Законовите поправки са публикувани за обществено обсъждане.

Целта е измененията да синхронизират българското законодателство с европейското. Въвеждате се препоръките на Европейската комисия, като се оптимизира производството за международна закрила, по-специално чрез прецизиране на основанията и правилата на провеждане на ускореното производство и привеждането им в съответствие с европейските правила.

Предлага се бежанците да бъдат включени в програмите за интеграция на общините. Разширява се възможностите за тяхното своевременно интегриране и самоиздръжка, включително чрез средства по целево финансиране от европейски фондове (регионално развитие, човешки ресурси и др. подобни), като по този начин да отпадне зависимостта и необходимостта от социално подпомагане чрез средства от държавния бюджет.

Законопроектът въвежда и допълнения в първичното законодателство, уреждащо достъпа до труд, заетост, образование, социално подпомагане и правна помощ. Бежанци, които отглеждат децата си в България или очакват бебе, вече ще могат да получават семейни помощи. В Закона за семейни помощи за деца се урежда право на семейни помощи за деца да имат бременните жени с предоставена закрила в България и семействата на лица с такава закрила, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната. 

Децата на бежанците ще имат право да получат и безплатно образование от 1 до 12 клас, както за българските деца. В Закона за предучилищното и училищното образование нормата, съгласно която училищното образование в държавните и в общинските училища е безплатно и след задължителната училищна възраст за гражданите на трети държави търсещи или получили право на убежище или международна закрила, се разширява и за получилите временна закрила. На малолетните и непълнолетните чужденци, търсещи или получили международна или временна закрила по реда на Закона за убежището и бежанците, се осигурява безплатно образование и обучение в държавните и в общинските детски градини и училища в България при условията и по реда за българските граждани. 

Всички мигранти, които са получили статут на бежанци у нас, ще бъдат вписани в регистър на Държавната агенция за бежанците, до който задължително да получат достъп ДАНС и Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН), е записано в друго предложение.

Заради зачестилите случаи, в които мигрантите не носят лични документи със себе си, ще се изготви специален механизъм, по който те да бъдат разпознавани и регистрирани. Това ще става и с помощта на медицински специалисти.

Всички бежанци ще получават регистрационна карта, в която ще бъде вписано името им, страна на произход, години, време, за което им е даден бежански статут и др. Изрично се урежда възможността регистрационната карта да удостоверява самоличността на чужденеца в случаите, когато тя е безспорно установена въз основа на валиден национален документ за самоличност, издаден от официалните власти на държавата по произход. Очаква се това да създаде стимул за чужденците, търсещи закрила, да представят такива документи в оригинал, което да улесни тяхната идентификация и да ограничи възможностите за представяне под фалшива самоличност.

Необходимо е въвеждането на методология за мултидисциплинарна оценка на възрастта въз основата на комплекс от немедицински и медицински експертизи, за да се даде възможност на компетентните органи да вземат обосновано решение за възрастта на чужденеца, което да бъде защитимо при понататъшно оспорване по административен или съдебен ред, пише в проекта. 

Урежда задължението на България да приема обратно на територията си чужденци, регистрирани в страната като ползващи се от временна закрила, които след връщане до държавата си на произход, в срока на временната закрила, са влезли обратно в Европейския съюз през територията на друга държава членка.

Въвеждат се допълнителни изисквания към производствата по събиране на семейство в съответствие с цел тяхното оптимизиране чрез срокове и правила за провеждането им на всички етапи и въвеждане на допълнителни гаранции за осигуряването от принципала на издръжка и подслон на членовете на семейството на територията на България. Въвеждат се и правила за начина, по който деца, които са пристигнали сами в страната, ще бъдат събирани със семействата им или техни роднини, ако в даден момент и те дойдат в България. По отношение на събирането на семейството към заявлението се представят официални писмени доказателства за семейната връзка и копия от личните документи на членовете на семейството или документите им за пътуване в чужбина.

Непридружените и разделените деца ще ползват засилени гаранции за защита на техните права и подобрени правила за тяхното представителство пред държавните, административните и съдебните органи.

Административните производства по предоставяне на международна закрила ще се оптимизират, което ще допринесе за тяхното своевременно провеждане и ще предостави допълнителни гаранции против административен произвол и корупционни практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 4 месеца
******* ви юдина !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ratten
преди 4 месеца
кабинета - вън! нали не се бяха съгласявали да ни набутат циииганите от ес в замяна на кастрирания шенген.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още