IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е приела от Австрия 113 души по Регламента Дъблин за 2023 г.

69 от тях са от Сирия, 24 - от Афганистан, 17 - от Мароко

16:42 | 31.12.23 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За 2023 г. България е приела обратно от Австрия 113 души, търсещи международна закрила, съгласно Регламента Дъблин. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет във връзка с получени медийни запитвания за прилагане на регламента. Данните са предоставени от Държавната агенция за бежанците.

Заявените входящи трансфери от Австрия към България за 2023 г. са 193, като реално осъществените от тях са 113.

Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България за тази година са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между двете държави.

Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: 69 от Сирия, 24 от Афганистан, 17 от Мароко и по 1 от Иран, Турция и без гражданство.

„Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна“, посочи вчера българското правителство.

"България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна", изтъкнаха от кабинета.

Късно вчера испанското председателство на Съвета на ЕС потвърди, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген с въздушните и морските граници от март догодина. Решение за отпадането на проверките по сухопътните граници ще бъде взето по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 31.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 0
xapoznai
преди 4 месеца
Приела 113, а "отдала" десетина хиляди... Каквито и регламенти да се измислят, всичко живо бега от тука... Трябва местна закалка за да оцелееш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
cyclop
преди 4 месеца
Така се почва. Само ***. Ама то рамене нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още