IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанските центрове в България са запълнени на 72%

Няма договорена бройка с Австрия за връщане на мигранти, каза председателят на Агенцията за бежанците

10:48 | 03.01.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева заяви, че няма договорена бройка за връщане на бежанци съгласно условията на Австрия за допускането ни в Шенген по въздух.

Пред БНТ тя коментира изискванията от страна на Виена във връзка с влизането на България в Шенген да приемаме мигранти, ако те са регистрирани у нас, каквито са и правилата на Дъблинското споразумение.

Информацията, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген е фалшива новина, заявиха от Министерския съвет вчера.

Мариана Тошева уточни, че България не е преставала да изпълнява поетите ангажименти по споразумението.

По думите й през 2023 г. 590 граждани от всички държави членки на ЕС са върнати по Дъблинското споразумение. От Австрия конкретно са върнати 113 лица за 2023 г. Според нея Дъблинското споразумение е неефективно особено при миграционен натиск, затова се налага все повече да се разработи устойчив механизъм за солидарност, посочи Тошева. 

Налага се да се разработи детайлен, устойчив механизъм за солидарност. Според Мариана Тошева е много важен квотният принцип, както и да има добра интеграционна програма.

Бежанските центрове в страната са запълнени на 72%, каза още председателят на Държавната агенция за бежанците.

Тя поясни, че у нас има общо шест центъра за прием на бежанци, два от които са пълни на 104%. Центърът за бежанци в "Овча купел", където има основно непълнолетни лица, е пълен. В него има 370 деца. Запълнен е и капацитетът на центъра във "Враждебна", добави Тошева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 4 месеца
До: Minka колкото и да ни накарат да приберем, се надявам да се ометат директно към европата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Minka
преди 4 месеца
До: rattenИма ли последен и категоричен отговор за това колко *** ще вкараме и ще държим в България. Говореше се за център в Хасково, това вярно ли е? Полседно впечетленията ми от Берлин, Кьолн, Италия и Австрия не са добри, Европа си "вкара" доста кофти качество хора. Популизмът и либералните политики съсипаха западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ratten
преди 4 месеца
да не се приема нищо за достоверно, преди да бъде официално отречено из медиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още