IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатът Илхан Кючюк не очаква сухопътният Шенген да се случи до края на 2024 г.

Шенген по вода и въздух е крачка напред към евроинтеграцията ни, каза вътрешният министър Калин Стоянов

11:49 | 02.01.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Сухопътният Шенген вероятно няма да се случи до края на 2024 г. Това прогнозира евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючук, визирайки изборите в Австрия през есента.

Съветът на ЕС потвърди влизането на България и Румъния в Шенген по въздух и море от март тази година. Решение за отпадането на проверките по сухопътните граници ще бъде взето по-късно, уточниха от председателството.

"Приемането ни в шенгенското пространство по въздух и вода е крачка напред. Оттук нататък се изисква да се отчетат направените грешки по време на преговорния процес. Това не е успехът, който всички очаквахме", каза Кючук пред БНР.

Евродепутатът уточни, че България няма да приема никакви други бежанци освен установените по европейското законодателство. България е от страните, която усеща бежанския натиск по много силен начин и не получава солидарност, подчерта Кючюк.

Вътрешният министър Калин Стоянов също коментира днес темата, посочвайки, че няма реална дата за сухопътните граници, но имаме ангажимента на Австрия, Румъния, Европейската комисия и държавите, които ни подкрепят, разговорите да продължат.

"Приемането на България в Шенген по въздух и вода е изключителна крачка напред за цялостна интеграция в ЕС. Това е успех за българската държава и българското правителство", заяви пред БНР министърът.

Относно връщането на мигранти у нас по европейските регламенти министърът на вътрешните работи заяви, че България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан.

"Ангажиментът на страната ни касае задължения по Дъблинския регламент – отговорности на държавата по първо влизане в ЕС", уточни Калин Стоянов.

"България няма и не може да приеме лица, за които не е отговорна. Няма абсолютно никакво място за притеснение. Всичко е в рамките на обичайния прием за последните няколко години", каза той.

До момента дата за влизането на България и Румъния в Шенген и по сухопътните граници не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия, нито в преговорите с Европейската комисия, коментира в последните дни на миналата година премиерът Николай Денков.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че темата за пълноправното приемане на България в Шенген ще остане високо в дневния ред и за страната ни е важна подкрепата на ЕК и съвместните мерки с държави като Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още