IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Очаква се бюджетният дефицит в края на годината да бъде 2,5%

Така ще останат 1 млрд. лв., които да се използват тази година във връзка с реализирането на общинските проекти през новата година, изтъква финансовият министър

20:25 | 28.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Очаква се 2,5% бюджетен дефицит в края на годината, обяви финансовият министър Асен Василев по време на работна среща в Народното събрание, на която присъстваха още вицепремиерът Мария Габриел, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, премиерът Николай Денков и представители на парламентарните комисии по външна политика и за еврозоната.

"Очаквам дефицитът да е 2,5%, а не 3%. Така ще останат 1 млрд. лв., които можем да използваме тази година, за да си помогнем за догодина за общинските проекти", подчерта Василев, цитиран от БНР.

Според Василев, тези данни дават основание от гледна точка на еврозоната да се каже, че критерият за дефицит е напълно покрит тази година.

„Знаете, че както е планиран бюджетът за догодина, също в рамките на Маастрихтския критерий и от тази гледна точка нямаме проблеми и единственото, което остава е критерият за инфлацията“, обясни финансовият министър, цитиран от БТА.

Василев допълни, че до голяма степен инфлацията е внос в България и идва по линия на храни и енергоизточници. По думите му през юни-юли догодина се очаква страната ни да покрие и този критерий, тъй като цените намаляват.

Според Асен Василев новината, че вратата към Шенген се отваря, е добра. Той допълни, че пълният ефект за българската икономика няма да бъде постигнат, докато не се отворят и сухопътните граници.

"И затова е много важно за нашите австрийски партньори да са наясно, че България ще преследва тази цел изключително упорито и изключително твърдо, докато това не се случи, тъй като това е реално ръст за българската икономика и облекчение за всички български фирми и за всички европейски фирми", каза още Василев.

По-рано в четвъртък стана ясно, че Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г. според официалния си сайт министерството на вътрешните работи на Румъния. От ведомството уточняват, че на 23 декември са постигнали политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници от пролетта на следващата година.

Малко след това Николай Денков потвърди новината по време на откриването на днешното заседание на правителството.

„Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници. Тези преговори ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници на Европейския съюз с Турция и Сърбия, за да намалим притока на нелегални емигранти към Европа. След 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес можем да се поздравим с този безспорен успех на българската държава“, каза Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 5
data
преди 3 месеца
За това ли масово земеделските производители не получиха субсидиите си на време ? ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още