IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Ще завършим годината с по-малък дефицит от планираното

Събираемостта от ДДС е 98,4%, отчете финансовият министър

17:28 | 20.12.23 г.
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Към 18 декември изпълнението на ДДС от сделки в страната e 98,4% от планираното, отчете в кулоарите на парламента финансовият министър Асен Василев, цитиран от БНР. Той беше придружен от председателя на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Данъците се събират, средства има! Ще завършим годината с по-малък дефицит от това, което беше прогнозирано в проектобюджета за тази година. За догодина сме заложили също едни доста реалистични приходи и очакваме да си спазим Маастрихстките критерии без проблем", каза Василев.

Министърът на финансите очаква днес или най-късно утре бюджетът за 2024 г. да бъде окончателно приет. В кулоарите на парламента, заедно с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Асен Василев отчете висока събираемост от ДДС към края на годината: 

Йордан Цонев заяви, че бюджетът за следващата година е абсолютно безпрецедентен.

Предадени са 1500 инвестиционни проекта на общини, които ще бъдат финансирани със средства от държавния бюджет.

„Знаете ли, че всички общини, независимо кметовете от коя партия са, безусловно ще получат реализация и че хората, които живеят в тези общини, няма да бъдат делени по цвят и по партия. Това е безпрецедентно!", заяви Цонев.

Бойко Борисов призова президента Румен Радев по-бързо да обнародва в „Държавен вестник“ отмяната на таксата за транзит на руски газ през България. Именно отпадането на таксата е условието Унгария да подкрепи влизането на България в Шенгенското пространство.

По-рано днес външният министър на Унгария заяви, че Будапеща ще отмени ветото за членството на България в Шенген след обнародването на решението за отпадане на данъка. 

„В миналото България беше надежден транзитен партньор и ние искрено се надяваме, че с отмяната на този враждебен закон можем да се върнем към сътрудничество, основано на взаимно уважение, което винаги е характеризирало нашите отношения в миналото. Според моя колега, външният министър на България, този закон ще бъде публикуван в българския „Държавен вестник“ в петък, което ще допринесе за гарантиране на енергийната сигурност на Унгария в дългосрочен план. Ако това се случи, ще дам указания на постоянния ни представител в Брюксел да оттегли ветото на Унгария върху присъединяването на България към Шенгeн“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още