IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще наложи вето за Шенген, ако бъде запазена транзитната такса за руския газ

Будапеща ще се откаже от възраженията си, ако налогът бъде отменен, става ясно от думите на министър Петер Сиярто

16:43 | 16.12.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ksenia Kuleshova/Bloomberg
Снимка: Ksenia Kuleshova/Bloomberg

Унгария ще наложи вето на влизането на България в Шенген, ако София не се откаже от транзитната такса за руски газ. Това заяви унгарският външен министър в събота, цитиран от Ройтерс.

Заплахата последва постигнатото споразумение между 27-те страни членки на Европейския съюз – с изключение на Будапеща – за започване на преговори за членството на Украйна в единния блок, след като несъгласието на премиера Виктор Орбан бе заобиколено, тъй като той не присъства по това време в залата.

Съпротивата на Орбан на решенията на Брюксел му спечели червени точки в Москва, с която неговото националистическо правителство поддържа редовни контакти въпреки войната в Украйна. Именно Русия отговаря за повечето доставки на газ до страната.

Позовавайки се на думите на министър Петер Сиярто, от външното министерство заявиха, че Унгария е дала да се разбере на България, че ще наложи вето на влизането в Шенгенското пространство, ако таксата остане в сила.

„Заявихме ясно на българите, че ако я оставят в сила дълго врече, ако застрашат сигурността на унгарските енергийни доставки за дълго, тогава ще наложим вето на тяхното влизане в Шенген“, каза Сиярто.

Той посочи също, че страната ще се откаже от ветото, щом София премахне налога.

И докато някои страни с блока положиха значителни усилия да скъсат с руските покупки на газ, Унгария получава 4,5 млрд. куб. м газ от страната всяка година в рамките на споразумение от 2021 г., като основна част от количествата минава именно през България и Сърбия.

Според Сиярто решението на България, което според него е в противовес на европейските регулации, заплашва сигурността на доставките не само на Унгария, но и на Сърбия и Северна Македония.

„Въпреки че данъкът цели да намали печалбата на „Газпром“, която, според споразуменията относно доставката на газ, трябва да поеме разходите, може в крайна сметка да доведе до проблеми с транзита и/или по-високи разходи за страните, получаващи газ чрез този маршрут“, коментира икономист на UniCredit в бележка, цитирана от Ройтерс.

По-рано през седмицата стана ясно, че на ниско дипломатическо ниво Унгария е изпратила предупреждение, че ще наложи вето на членството на България в Шенген, ако правителството запази транзитната такса, съобщи пред медии в Брюксел премиерът акад. Николай Денков.

Припомняме, че България въведе такса от 20 лева за мегаватчас върху транзита на руския природен газ през българската газопреносна мрежа.

Според изчисленията на правителството таксата е дължима от "Газпром", а не от потребителите в Унгария, Сърбия и Северна Македония, които ползват газа по "Балкански поток". Унгария обаче внесе иск в Европейската комисия за отмяна на таксата, която според Будапеща, нарушава принципите на единния европейки пазар. Преди дни от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ съобщиха, че отменят таксата и работят с ЕК за общоевропейски подход за транзита на руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 16.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 6
scott
преди 4 месеца
Евала германците, ного сте добри.Досега лошите ви ченгета беха холандия и австрия. таман изсветлеха и изпращате бияча унгария.СТРАНАТА ШЕНГЕНЕРИЯ ДА МУ МИСЛИ КАК ШЕ БЪДЕ БИТА И ***.Като си е разголила, застанала на кръстопит и си е забила табело "шенгенерка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 33
zelka007
преди 4 месеца
До: SnaGi ... нали ... :))) ... що не си на механа тази вечер ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 36
zelka007
преди 4 месеца
До: aldy ... същото важи и за техните ТИРове и туристически поток ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 45
SnaGi
преди 4 месеца
До: zelka007, Вместо глава, имаш празна зелка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 34
aldy
преди 4 месеца
То ако се размине само с вето, пак добре. Защото кьорав ТИР може да не може да премине през Сърбия и Унгария. Това дебелите кратунки дали са се сетили, че може да им се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 47
zelka007
преди 4 месеца
унгарците да правят сметка , че тези турбини по пАтоци много калпава изработка са . постоянно тече масло по тех . а нашите излизат от гаранция скоро и кой знае какво ще стане , бавят ги с месеци ремонтите , пътуват до Канада ... е да питат рассияните , те що си патиха с такива турбини на Портовая ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още