IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Поетапното влизане в Шенген трябва да включва и сухопътните граници*

Ултиматумът на Унгария е част от спефициките на преговорите на европейско ниво, смята вицепремиерът

10:55 | 15.12.23 г. 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Стратегията на България в преговорите за прием в Шенгенското пространство е общоевропейската – нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Тя посочи, че преговорите с Нидерландия и Австрия по темата вървят паралелно.

„За нас това, което е важно – дори да има вариант за поетапно влизане, той да обхваща и сухопътните граници. Всички разбираме, че това, което ще облекчи бизнеса, ще намали задръстванията по границите, ще донесе реална полза на хората, на държавата, на бизнеса, е да имаме пакет от всички граници – въздушни, морски и сухопътни“, каза Габриел.

Тя цитира последния доклад на Европейската комисия от 18 октомври, според който България има ключова роля за опазването на външните граници на ЕС и разполага със силна система за управление на границите.

Проявяваме разбиране към вътрешнополитическите ситуации, но България е тази, която ще си отстоява постигнатото с много труд и добри резултати, каза Габриел.  

Според нея на този етап няма риск страната да бъде разделена от Румъния за влизане в Шенген.  

Относно допълнителните условия, поставяни от други държави, като ултиматума на Унгария за таксата за пренос на руски газ, Габриел посочи, че това е специфика на преговорите, които се водят на европейско ниво и беше категорична, че България също отстоява позициите си в преговорите.  

Според нея става дума за доброволни мерки в името на това да покажем, че България е готова да продължава да отстоява доброто опазване на външните граници.

Преди ден президентът Румен Радев заяви, че очаква страната ни скоро да получи пълната подкрепа на Нидерландия за влизане в Шенгенското пространство, а позицията на Австрия е въпрос на убеждаване не само на политиците, но и на австрийската общественост. 

Междувременно премиерът Николай Денков заяви, цитиран от БНР, че по време на среща с румънския президент Клаус Йоханис и австрийския канцлер Карл Нехамер при председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, са изяснили, че сухоземните граници са важни за нас и са направили предложение как да се подходи.

„Преговорите продължават. Както казах, ще бъдат до последния ден“, каза Денков.

Той поясни, че все още не е уточнена датата на извънредната среща на лидерите на ЕС, като се предвижда тя да се проведе в края на януари. 

*Публикацията е актуализирана в 12:46 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 4 месеца
До: khao Те укрите отдавна са ни задминали. Най-вакуумната европейска нация. Поддодоха се на шантажа на американските фашисти и сега руснаците ги сцепват. Надявам се като приключат там, после да дойдат тук да сцепят и американските фашисти и роби като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 4 месеца
Фашисткито ламено дълговрато *** прави неуспешни умствени напъни. Но тя е там където е, точно защото има огромен умствен дефицит стигащ й да се навежда на когото трябва и да изпълнява заповеди без въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 да имаше такива години, но те се отърваха от техния диктатор и от руския ботуш, докато у нас има малоуууми които продължават да вярват на лъжите от лозунгари като теб и да си мислят че под руско робство ще ни е по добре.... и ето резултата, Румънците ни задминаха... глей сега как след 15 г ще ни задминат и Украинците, защото тук ще останем рууусоробски тиквиии, Минкееее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 месеца
*Според нея на този етап няма риск страната да бъде разделена от Румъния за влизане в Шенген.* - Интересно, в Румъния вместо думата *риск* използват думата *шанс*?! Една река ни дели, а като че е океан. А имаше години, когато на гарата в Букурещ румънците се биеха под прозорците на влака София-Москва за дъвки *Идеал* и цигари *Стюардеса*, които просеха от пътуващите българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още