IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Ромбаут: Администрацията на границата България-Румъния трябва да се подобри преди Шенген

По какъв начин политическата среда влияе на бизнеса, коментира съсобственикът и председател на борда на директорите на "Агрополихим"

11:00 | 14.12.23 г.

Състоянието на границата ни с Румъния не се е променяло от години, а подобрение на администрацията може да се осъществи и без членство в Шенген. Не бива да чакаме до пълноправно членство, за да направим промени, които биха улеснили бизнеса. Шенген би дал паспортно предимство, но няма да реши административните пречки по границите ни. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Филип Ромбаут, съсобственик и председател на борда на директорите на "Агрополихим". Компанията в Девня е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в производството на фосфорни торове на Балканския полуостров.

Ромбаут смята, че България и Румъния могат да улеснят достъпа една до друга на ниво, каквото имат държави членки на Шенген. За пример той даде доставка на "Агрополихим" преди инвазията на Русия, когато са изпратили кораб с 80 хиляди тона към Украйна, а тази година доставка от 300 хиляди тона, но с камиони, се е бавила три дни на българската и румънската граница. Проверките са били заради нелегалните мигранти.

Според предприемача членството на България в Шенген е по-важно от това в еврозоната.

Филип Ромбаут посочи, че "Агрополихим" преди три години е бил един от регионалните играчи в сектора, а скоро може да остане единственият заради трусовете около двете войни и газовата криза. Той обясни обаче, че в компанията не са зависими от газ, тъй като притежават терминал за амоняк. Той потвърди, че независимостта от газ засилва пазарната им позиция и „Агрополихим“ е единствената компания, която работи на пълен капацитет.

„След квотите за въглероден диоксид ще трябва да се инвестира в технологии, които да хващат и складират отделения газ“, смята Филип Ромбаут и обясни в каква посока се работи за зеленото бъдеще на "Агрополихим".

По думите му компанията разчита на хиляда души персонал, с който миналата година постига консолидиран оборот от 720 млн. евро с печалба от 170 млн. евро. Той допусна, че тази година ще бъде по-слаба спрямо миналата след сриването на цената на азотните торове. „Аз мисля, че ние ще бъдем един от много малкото торови заводи в Европа, който ще бъде на печалба“, прогнозира той.

Каква е политическата среда в България и условията за бизнес? Защо 25 години държавата не успява да изчисти проблеми покрай приватизацията на „Агрополихим“? Може ли да се уреди административно по-лесно преминаване на границата между Румъния и България?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още