IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Ефектът от „въздушен Шенген“ за българския туризъм е нула

Държавите, които ни спират за Шенген, трябва да бъдат санкционирани, смята експертът

16:03 | 12.12.23 г. 1

За българския туристически сектор влизане във „въздушния Шенген“ няма да промени нищо. Важният въпрос за страната ни е сухопътното членство в пространството. Това коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Големият проблем за България е сухопътният Шенген, защото това ни нанася огромни икономически щети“, каза Драганов и допълни, че страната ни губи 6 млрд. евро всяка година заради това, че не е член на зоната. Единствено пълноправното членство би повишило конкурентоспособността на българския бизнес, категоричен е той.

Според госта България губи и много възможности за развитие на туризма по северната ни граница – тази с Румъния, тъй като и двете страни не са член на Шенгенското пространство. 

"Имаме голям икономически проблем с Шенген", заяви той и допълни, че Румъния също губи поне 9 млрд. евро годишно по същата причина.

Според Драганов това са финансови щети, които трябва да ни бъдат компенсирани. Държавите, които ни спират за Шенген, трябва да бъдат санкционирани, смята той.

Експертът коментира и очакванията за зимния туристически сезон.

Той очаква силен зимен сезон с 1,7 милиона туристи, от които 280 хиляди са се насочили към зимните курорти заради домакинството на стартове от световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско.

„Банско ще е домакин на състезание от световната купа по сноуборд, което е чудесна реклама и средство за приходи на страната ни, тъй като над 200 телевизионни канал ще излъчат тези състезания", каза Драганов.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още