IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев призова управляващите до Нова година да гарантират пълноценното приемане в Шенген

ПП-ДБ и ГЕРБ изнасилват заедно Конституцията и трябва да бъдат държани далеч от властта, каза президентът

09:45 | 22.12.23 г. 6
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова управляващите да гарантират до Нова година пълноценното приемане на страната ни в Шенген. „Управляващите дължат обяснение за ощетяването на националния интерес и саботиране на пълноценната ни европейска интеграция“, заяви държавният глава пред медиите на летище София, предава БТА.

Президентът посочи, че той е подписал указа за закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за транзит на газ, с което е паднала преградата, която правителството и парламента сами са издигнали по пътя ни към Шенген.

По думите му това, за съжаление, не е резултат на самоосъзнаване, а на дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария, отбеляза още той.  „Осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която декапитализира „Булгартрансгаз“, което не вкара и една стотинка в бюджета, за сметка на това ни злепостави като ненадежден партньор в Европа“, каза Румен Радев. Президентът припомни, че служебното правителство е успяло да постигне конкретен ангажимент за октомври. За съжаление този импулс не бе развит, а се издигаха бариери по този път, смята държавният глава. 

„Политическото лицемерие има висока цена. Тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса. Спомняте си, че доскоро лидерите на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген“, заяви Радев. 

Според него с промените в Конституцията мнозинството изпълнява поредния етап от сценария в записа на „Продължаваме промяната“. „Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана“, коментира той. Според него тези промени ще доведат до кризи. Президентът отново подчерта, че ще сезира Конституционния съд за тези промени и вече се работи сериозно по това не само в президентската институция. Виждате призива и на изтъкнати конституционалисти, посочи той.  

Държавният глава Румен Радев замина на двудневно официално посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
OHЯ
преди 4 месеца
Не е учудващо , че сайта цензура MyH40 и paшacTaHби :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
OHЯ
преди 4 месеца
Хубавото е , че на *** му остава още малко , и дано няма повече служебни *** джендърЕ на власт ! След края на мандата нека се пробва с Корнелка и да я бутне от баницата , ама там мераклиите са много , и най-слабия преЦедент в новата ни история няма много шансове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
Tikva007
преди 4 месеца
До: evlogi: На фона на първия ред депутати в залага на Парламента, Радев изглежда като Васил Левски пред турския съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 4 месеца
*доскоро лидерите на Демократична България и Продължаваме промяната се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно* - Дъното на България и България на дъното, бих допълнил Радев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ratten
преди 4 месеца
ПП-ДБ и ГЕРБтия изобщо не вярвал някой нормален да ги е избирал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
evlogi
преди 4 месеца
Лошо му е.Игрите със служебните правителства му ги отрязоха и ся има стомашно разстройство.Де,ва мръсния ти московски агент дева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още