IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът ще сезира Конституционния съд за промените в Конституцията

Част от промените предвиждат ограничаване на правомощията на държавния глава при избор на служебен кабинет

15:42 | 20.12.23 г. 1
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Държавният глава Румен Радев ще сезира Конституционния съд за приетите днес от парламента промени в Конституцията, стана ясно от негово изказване пред журналисти.

„Беше ясно, че гласуваните промени няма да решат проблемите в правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани, с каквато цел бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава. Зад тези промени прозира една цел – управляващите партии да запазят влияние, дори когато напълно загубят доверие“, каза Радев.

С допускането на чуждо гражданство в управлението на страната те показват, че наличието на двойни стандарти на лоялност за България за тях не са проблем, каза Радев.

„За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг", каза още Радев.

Промените предвиждат българи с двойно гражданство да могат да стават депутати, ако са живели в страната през последната година и половина.

Ограничават се и правомощията на президента при съставянето на служебно правителство, като служебен премиер ще се избира между списък от хора на следните позиции: председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на БНБ, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или заместник-омбудсмана.

Скъсява се мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години, без право на повторен мандат, а Висшият съдебен съвет се разделя на две: ВСС с 15 членове и Прокурорски съвет с 15 членове.

Депутати от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ също заявиха, че ще сезират Конституционния съд заради приетите промени в основния закон на държавата. 

"Очевидно президентът е заинтересовано лице в тази ситуация и няма как да очакваме той обективно да оценява какво е решено по отношение на служебните правителства", коментира премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за промените в Конституцията и критиките на президента Румен Радев към тях. 

Денков посочи, че по никакъв начин промените в Конституцията не се правят конкретно срещу президента. „Всякакви спекулации, че се прави нещо срещу конкретен човек, нямат никакво основание“, заяви той, цитиран от БТА.

Премиерът обясни, че с измененията служебните правителства не се премахват, каквото предложение е имало от Венецианската комисия, тъй като има европейски държави без такива правителства. "Мисля, че достатъчно ясно беше обяснено, че служебните правителства са замислени в Конституцията като преходен период от едно редовно към друго редовно парламентарно мнозинство с основна задача да осигурят честни избори", каза Денков и допълни, че това, че през последните години се реализира друга ситуация, показва, че имаме проблем в Конституцията. Според него този проблем е бил адресиран по доста адекватен начин с промените.

По думите му много по-важни са промените в Конституцията, свързани с правосъдната система. "Това са промени, които се очакват от много години и действително се радвам, че имаме конституционно мнозинство, което ги гласува", коментира министър-председателят. 

„Текстовете, които бяха гласувани, са съгласувани с Венецианската комисия и с Европейската комисия. Свързани са с предложения по Доклада за върховенството на правото от Европейската комисия“, обърна внимание Денков и подчерта, че всякакви спекулации, че това са решения, които хора в България в тесен кръг са взели, изобщо не съответстват на действителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 4 месеца
Евроатлантските башибозушки олигарси, не прочели и книга през живота си ще променят конституцията. Да е честито на заспалите барашки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още