IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се запази ли духът на Конституцията с предложените промени?

Закъсняха ли промените в Наказателния кодекс, коментира преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев

16:38 | 02.08.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ще се запази ли духът на Конституцията с предложените промени?

В предложените текстове за промени в Конституцията се предвижда хора с двойно и дори тройно гражданство да могат да са депутати и премиери на България, коментира пред Bulgaria ON AIR преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев.

"Лицата могат да имат повече от едно гражданство, стига едно от тях да е българско. Лицето може да поеме поста на министър, даже и на министър-председател. Тези изменения не са в конституцията на народа и за това имаме такива противопоставяния", каза той, допълвайки, че трябва да се обърне и внимение на другите условия, например лицето да не изтърпява наказание за лишаване от свобода.

Една от критиките за тази промяна е, че няма да се спазва духът на Конституцията. Д-р Колев обаче посочи, че това е въпрос на самоопределяне.

"Това е въпрос и на желание да работиш за конкретната държава. Бихме могли да кажем и другото – всички депутати в парламента ли изпълняват Конституцията? Ако така разсъждаваме, няма да ни доведе до положителен ефект. Аз не виждам особен проблем в промяната, защото това е въпрос на лично отношение на лицето и негова лична преценка дали ще изпълнява съвестно своята работа. Той ще е един от 240 народни представители", заяви преподавателят по конституционно право.

Що се отнася до възможността служебен министър-председател да се избира между председателя на Народното събрание, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ, а чак след това президентът да може да предлага служебните министри, д-р Орлин Колев е убеден, че този текст ще претърпи редакция, а предложението ще се изглади в хода на обсъждането при разглеждане от правната комисия на парламента.

"Това е една по-развита формулировка от първоначалния вид. Не трябва да се нарушава балансът между властите и ключова роля играе служебното правителство. Този текст също ще претърпи своята редакция, за да не се стигне до там въпросът да се реши от Конституционния съд", смята юристът.

Той коментира и бързите промени в Наказателния кодекс. "Когато имаме политическа воля, всичко е възможно. Когато зачестят определени деяния, е хубаво да се реагира адекватно и да се въведат по-строги наказания. В този контекст тези промени закъсняха. Не трябва да реагираме постфактум. Законите, които имаме, трябва да бъдат изпълнявани не само с буквата, а и с духа им", съветва д-р Орлин Колев.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 8 месеца
Когато престъпниците тръгат да променят законите, нищо добро не чака обикновените хора! Те вече многократно доказаха, че закона за тях е като врата в полето - само глупаците минават през нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още