IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолози: Идеите за промени в Конституцията трябва да бъдат обяснени

Предложенията за реформи са "на парче", каза Любомир Стефанов. Според Христо Панчугов тези, които предлагат промените, трябва да ги защитават постоянно

13:03 | 24.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Идеята за това 24 май да бъде национален празник е прекрасна инициатива, но с това като че ли се прави опит да се прикрият и други неща. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи политологът Любомир Стефанов, изразявайки мнението си и за други идеи за промени в Конституцията, представени от „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“.

Една от тях е например премахването на служебното правителство. „Това е една перверзия – няма такова нещо като "служебно правителство". Правителството се избира от парламента“, обясни Стефанов. Според него обаче "тези, които предлагат промените, не трябва да ни ги хвърлят на нас и ние да ги тълкуваме".

Любомир Стефанов е на мнение, че на близо 2 млн. души, които не гласуват, трябва да бъде обяснено защо се правят тези промени и дали това не е само с цел "да се натрие носът на гражданина Румен Радев, които изпълнява президентските функции", или имат за цел да подобрят цялостния процес за политическата логика и вземане на решения за укрепване на държавността и ограничаване на властови центрове.

"Разговорът е на парче. Сядат на една маса седем-осем човека, но не чувам кохерентен разказ, няма интегритет, има споделяне на идеята, но не чувам макроразказа, не чувам политическия разказ. Гражданите живеят заедно именно на база споделени ценности и споделена посока – например, какво българските граждани ще ги накара да се чувстват по-българи и по-горди след тези промени в Конституцията?", обясни политологът.

По думите му направените предложения за промени са "на парче" и приличат на "речитатив".

Той смята, че намеренията са добри и посоката е правилна, но политиците, „освен да се занимават само с технократски разкази, трябва да обяснят какво ще се подобри“. Стефанов е убеден, че независимо дали управляващите избягват думата "коалиция", те на практика се оказват точно в такава.

„Трябва да има обяснение защо се прави тази инициатива за промени в Конституцията", коментира и политологът Христо Панчугов по повод предложението 24 май да бъде национален празник.

"Приветствам тази инициатива, но тя върви с това да се обясни защо се прави. Ако това остане само и единствено с идеята, че сменяме празника, това ще породи редица проблеми. Не бива да се оставя на нас да отговаряме на това. Необходимо е да има обединение около тази идея, за да премине тя", подчерта Панчугов и допълни, че тези, които са предложили промените, трябва да ги защитават постоянно и да ги обясняват на хората.

Според него с предложените от ПП-ДБ промени се прави опит да се прикрие фактът, че каквото и споразумение да сключат управляващите, в него ще влиза и ДПС.

"Няма как да се правят конституционни реформи, без все пак да има някакво мнозинство, без ДПС да участва. По-чисто и по-откровено е да се концентрираме върху естеството на тези промени, вместо да ги прикрием и да измислим война в Албания, например", посочи политологът.

Кои са дефицитите, които пречат на държавата да работи нормално при криза? Може ли тълкуването на историческите факти пак да предизвика разделение в обществото, вместо обединение? Ще успеят ли промените в съдебната власт? Как разбират политиците ограничаването на броя на мандатите на премиерите, както при кметовете, до два? Какви са очакванията на българите от промените в Конституцията?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още