IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лена Бориславова: Очакваме гаранции, че ГЕРБ няма да използва "плаващи мнозинства"

„Продължаваме промяната – Демократична България“ обсъжда с ГЕРБ-СДС управленската и законодателна програма на правителството и конституционните промени

16:29 | 26.06.23 г. 3
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ обсъжда с ГЕРБ-СДС общата законодателна и управленска програма и конституционните промени. Коалиционно споразумение обаче няма да се подписва. Това обяви Лена Бориславова от политическа партия „Продължаваме промяната“ на влизане в Народното събрание, където се провежда срещата на управляващите политически сили.

"Не говорим за коалиционно споразумение, говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формиране на правителството. Тук няма нищо ново, нищо различно от това, което вече бяхме договорили с колегите от ГЕРБ преди по-малко от три седмици. Така че аз се надявам да се върнем към този формат и към това, което договорихме тогава", посочи тя, цитирана от БНР.

Бориславова е категорична, че политическите партии не говорят за коалиционно споразумение. „Между двете сили няма доверие и то не може да се преодолее просто по този начин", коментира тя. "Това, което искаме ние, е да има механизъм, с който да се ангажират парламентарните групи, за да може да има стабилни мнозинства, които да осигурят безпроблемна работа на кабинета за тези неща, за които вече сме постигнали съгласие."

По думите на Бориславова от ПП-ДБ очакват да получат гаранции, че от ГЕРБ няма да използват "плаващи мнозинства". „В петък ясно заявихме, че плаващи мнозинства за съдебна реформа и за управленска и обща законодателна програма не са допустими и представляват нарушение на принципите, при които това правителство беше подкрепено и от двете групи“, напомни Бориславова.

Тя подчерта, че страната има нужда от редовно правителство, но то трябва да има зад гърба си стабилно мнозинство и заяви, че в противен случай то се превръща в параван, а ПП-ДБ няма да позволят зад паравана да се крият „плаващи мнозинства“. „Най-критичното е да няма плаващи мнозинства, защото не може регулатори, които ще регулират обществените отношения в следващите 5-7 години или закони да се приемат с мнозинства на ДПС и “Възраждане”, категорична е Бориславова.

По повод изказването на Бойко Борисов, че тя е написала SMS: “Ще счупим сглобките“, тя посочи, че „не прави чест да се цитира лична кореспонденция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 9 месеца
https://youtu.be/wrATqTF8kIY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
RoyBatty
преди 9 месеца
Кирил П заплаши, че ще се само свали? Мъдро мъдро ! А премиерът повтаря, че е на прага да си подпише оставката - мъдро ! мнооого мъдро! Ама някак бавно стават нещата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 9 месеца
По собствена воля политическите партии ПП и ДБ подсигуряват своя политически провал.Политиците от ПП и ДБ са жертви на прилаган създаващ много щети неправилен държавен бюджет. Те работят в реален бюджетен капан с подсигуряван политически провал. Запазването на държавната финансова грешка осигурява невъзможност за устойчиво успешно правителство. Защо ръководствата на партиите са с действително съгласие за запазване на причинителя на своя политически провал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още