IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли коалиционно споразумение – чака се развръзката

Докога ще издържи правителството „Денков-Габриел“, коментират социологът Добромир Живков и политологът Слави Василев

11:59 | 26.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ заплашиха, че ще поискат оставката на правителството „Денков - Габриел” при неизпълнение на седем гаранции, които потърсиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на свой ред поиска подписване на коалиционно споразумение. Очаква се развръзката след обявената за днес лидерска среща. 

"От една страна, ПП-ДБ се опитват да реформират държавата, а ГЕРБ-СДС гледат към местните избори и да не губят своето политическо влияние в регулаторите", коментира пред Bulgaria ON AIR социологът Добромир Живков.

По думите му ГЕРБ-СДС ще направят всичко възможно, за да има редовно правителство до местните избори.

"ГЕРБ с Реформаторския блок издържа две години, с непрекъсната борба, с проблясъци по важни за страната въпроси. Предстои наддаване за КРС, НЗОК, СЕМ, службите. Има много поле за действие на тази коалиция, но тя ще бъде минирана непрекъснато от вътрешното противопоставяне между двата партньора. Но това е коалиция и е нормално да има коалиционно споразумение", посочи Живков.

Политологът Слави Василев е на мнение, че ръководните постове в държавата са причината за напрежение на повърхността.

"Двете формации в коалицията трудно биха могли да разделят регулаторите, сделката беше смислена от гледна точка на интересите на другата партия. При джентълменското споразумение властта отива в ПП-ДБ, не знам дали искат да я стабилизират, докато Борисов много добре съзнаваше, че за него е важно да се състави кабинет, за да могат определени интереси да фигурират, за да си осигури съдебно спокойствие след трусовете", коментира той и напомни, че девет месеца властта ще е в ПП-ДБ.

Политологът предположи, че ГЕРБ ще сложи свои хора по ключови места, като КЗП например.

Очакванията на Василев са преди изборите напрежението да ескалира и правителството да падне „още утре“.

"Партиите предпочитат да се карат, но да могат да се разбират, отколкото властта да отиде при президента. Ако отидат на избори, не знам какво ще кажат част от партиите, кое ще е новото деление. Ние не знаем докъде се простира интересът на Борисов – да сложи ключови хора по ключови позиции във властта и когато усети, че може да сложи динената корона на ПП-ДБ, ще го направи", убеден е политологът.

Двамата гости на предаването изразиха различни позиции по отношение на външнополитическата ориентация на България. Според Добромир Живков президентът Румен Радев защитава позиция по отношение на войната в Украйна, която се разминава с геополитическата ориентация на България и това "отдалечава България от сърцето на Европа".

Политологът Слави Василев пък защити тезата, че Радев е защитавал чрез служебното правителство националния ни интерес, "а не този на партньорите ни".

"Членуването в НАТО и ЕС не прави България страна, която няма право на мнение, това, че черпим благата, не означава, че трябва да повтаряме позициите на другите", категоричен е политологът.

Постовете ли скараха формациите в правителството „Денков – Габриел“? Ще се стигне ли до компромис след създалото се напрежение във властта? По какво си приличат ГЕРБ и „Продължаваме промяната“? Докъде стига зависимостта между партньорите в ЕС и НАТО? Докъде стигна ескалацията в коментарите за суверенитет? Реалистично ли е България да влезе в Шенген?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още