IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ настоява Димитър Радев да остане начело на БНБ, ПП-ДБ търсят човек от чужбина

В рамките на седем дни парламентарните групи трябва да са готови с номинации за гуверньор на централната банка

11:52 | 23.06.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Кандидатурата на ГЕРБ за управител на Българската народна банка (БНБ) е на досегашния управител Димитър Радев. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на партията Бойко Борисов.

„Моето предложение е Димитър Радев, който беше номиниран от ГЕРБ, да остане управител на БНБ, защото с него влязохме в чакалнята на еврозоната, в Европейския банков съюз. Няма да подкрепим никакво друго предложение. Димитър Радев дойде от Вашингтон, от Международния валутен фонд. Той е доказан експерт специалист“, заяви Борисов, цитиран от bTV.

На вчерашното си заседание парламентарната бюджетна комисия одобри правила за избор на нов управител на централната банка, като определи седем дни за номинации. Днес парламентът в отсъствието на депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" прие правилата и съкратения срок. Мандатът на Димитър Радев като гуверньор на БНБ изтече през юли 2021 г.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Искрен Арабаджиев посочи пред "Нова телевизия", че седемдневният срок е твърде кратък, защото групата обмисля да предложи човек с кариера в чужбина, който имал нужда от повече време. На въпрос има ли групата номинация, депутатът отговори: „Тук идеята е, че може да има кандидати и от чуждестранни институции, които да имат време да помислят и да си подготвят процедурата за кандидатстване, затова трябва да дадем време“, коментира Арабаджиев.

Той изказа предпочитание процедурите за назначаване на ръководители в институциите, които работят с изтекъл мандат и са около 25, да са с по-дълъг срок за номинации. Депутатът настоя процедурата да е по-публична.

„Но с председателя на НЗОК, Сметната палата, БНБ, буди съмнения, че има договорка между ГЕРБ и ДПС”, смята депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още