IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще прилага европейски насоки за обезценяване и преобразуване на загуби

От 1 януари 2025 г. централната банка ще спазва препоръките на Европейския банков орган при публикуването на информация за капиталови инструменти и задължения

13:38 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската народна банка, като орган за преструктуриране на кредитни институции, ще спазва от 1 януари 2025 г. препоръките на Европейския банков орган при публикуването на механизма за прилагане на обезценяване и преобразуване и споделяне на загуби.

Решението е взето от управителния съвет на централната банка в съответствие със Закона за Българската народна банка, съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Насоките са издадени от Европейския банков орган и са публикувани на официалната му страница. Те съдържат препоръки относно оповестяването на информация за начина, по който органите за преструктуриране упражняват правата си за обезценяване и преобразуване на капиталови инструменти и задължения, които споделят загуби за финансовите институции.

От БНБ уточняват, че това се отнася до прилагането на инструмента за споделяне на загуби за кредитни институции, които извършват дейност в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още