IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Йоловски: 3% дефицит е смела заявка – някой ще плати цената

Не можем да очакваме добро развитие на икономиката, увеличаваме държавния дълг, предупреди преподавателят във ВУЗФ

13:02 | 12.06.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Да не вдигаме данъците и осигуровките, да запазим всички социални плащания, това е малко сложно при направената заявка за бюджет с до 3% дефицит, коментира пред Bulgaria ON AIR доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във фискалния резерв на България и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси.

"Може да завишим очакванията за приходите, но дали имаме основания за това... Може да планираме постъпления по Плана за възстановяване и устойчивост, а те впоследствие да не постъпят. Има цена, която трябва да бъде платена, за решения, които сме взели в предходните периоди", посочи гостът.

Той е на мнение, че постигането на тези параметри е доста сериозно предизвикателство и смела заявка от страна на правителството "Денков – Габриел", без да се вдигат данъци при запазени социални плащания.

Финансистът отбеляза, че инфлацията започва да се забавя и в същото време не можем да очакваме добро развитие на икономиката след като има индикации, че някои държави в Европа изпадат в техническа рецесия.

Той напомни, че по време на пандемията държавата сериозно е увеличила текущите си разходи и в същото време е съкратила капиталовите, което намалява гъвкавостта на бюджета.

Според него има и някои безболезнени решения като орязване на капиталовите разходи, които обаче много са изостанали в последните години. Той е категоричен, че тяхното орязване е спирачка пред икономическото развитие, в същото време за изпълнението на проектите е необходимо време.

Йоловски смята, че 3% дефицит не е достатъчна цел, защото България ще изпълни правилата при прегледа на европейските страни догодина, но ще продължи да увеличава държавния си дълг. „Поемахме дълг при ниски лихви, продължаваме да генерираме дефицити и това налага да рефинансираме стария дълг с нов, но при много по-високи лихви. Без балансиран бюджет, тази тенденция ще се задълбочава през следващите години", прогнозира и се надява постигането на балансиран бюджет през следващите години.

Според него не можем да очакваме висок икономически растеж до края на годината. Йоловски напомни, че повечето прогнози са много по-ниски от 1,8-1,9% ръст, който беше оповестен от финансовото министерство.

"Политическата нагласа е да не пипаме Сребърния фонд, което е правилно решение. Учителите имаха обещано увеличение и ще трябва да вземем някакви решения. Някоя от групите – дали пенсионерите, дали учителите, под някаква форма ще бъде ощетена. Въпросът е кой ще плати тази цена", риторично попита финансистът.

Трябва ли да се върне страната ни към консервативна фискална политика? Каква е финансовата грамотност на българина в сравнение с тази на хървати и италианци? Каква е обществената осведоменост по финансовите въпроси?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Сашко Дончев ,защото е с два чифта тестиси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
На Овергаз мрежи АД (ЛОЦ Овча купел) Преференциална цена на електрическата енергия (без ДДС) 285,21 лв./MWh, https://***.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2020/pr_res_ceni_toplo_04062020.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още