IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложения за промени в бюджета се приемат до сряда

Няма да има юридическа възможност, не само фактическа, де се пипат парите от Сребърния фонд, посочи финансовият министър Асен Василев в пленарната зала

12:18 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите ще имат три дни между първо и второ четене да обсъдят и направят предложения в удължителния закон за бюджета. Те гласуваха единодушно с 201 гласа „за" до сряда, следващата седмица, да се гледат на второ четене промени в Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. - т.нар. удължителен закон, с които ще се определи как да се използват публичните средства от хазната.

Дебатите при приемането на промените при първото четене на удържителния бюджет бяха за начина за разпределение на разходите и бюджетния дефицит.

Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство на Гълъб Донев, предвижда отпадане на забраната за използване на средствата от така наречения Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система.

„В редовния бюджет, който беше приет миналата година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не само те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има минимален размер на фискалния резерв от 4,5 милиарда, така че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма. Този законопроект е внесен в служебния кабинет. Моето лично предложение, което обсъдих и с нашата група, е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа", коментира при изслушването в пленарната зала финансовият министър Асен Василев.

Той посочи, че в момента парите във фискалния резерва са 10 милиарда лева. „Националният фонд винаги, откакто България е в ЕС, се използва по предназначение за плащане, за да не се налага да вземаме дългове в зависимост от ритмичността на европейските плащания. Тази година бюджетът ще е с 3% и надяваме се по-малко проценти на касова основа“, потвърди министърът.

Той е категоричен, че трябва да се заличат думите в проекта и да няма никаква възможност да се пипат парите от минимално салдо над тези фондове.

По думите му, когато проектът „бъде представен, ще можем всички да се изкажем дали ни харесва, или не“. Министърът смята, че да се използва бюджет от предишна година след шест месеца наистина е безпрецедентно.

Искането на Асен Василев да се съкрати срокът за гледане на законопроекта за бюджета от Народното събрание, е за да могат общините и Здравната каса да не се затрудняват в разплащанията си.

Той увери лидера на БСП Корнелия Нинова, че парите от Сребърния фонд няма да се пипат, а помощта за учениците е разчетена на нивата от миналата година.

Румен Гечев от БСП определи като добро взетото решение изпълнителната власт „да не влиза в фискалния резерв, за да е защитен“, и това да се запише в закона.

По думите му обаче трите процента бюджетен дефицит продължават да са „магична величина" и направи сравнение с другите страни в ЕС, където той е постижим.

Гечев риторично запита ще се справи ли държавата при това равнище на брутния вътрешен продукт, за да съответства на „евроатлантическите ценности“ и да поддържа стандарти. Според него трябва да се помисли какви са лихвите, които получава страната ни от държавния резерв, как се използва излишъкът, и ако той се топи – дали не е по-добре да се вземе дълг?

Очаква се в предложенията на законопроекта между двете четения на най-важния финансов закон на държавата да бъде записано, че неснижаемият минимум от 4,1 милиарда лева – пари от Сребърния фонд, да не бъдат пипани. Останалите средства ще могат да се използват за текущи нужди. 

Очаква се с новото удължаване на закона да се промени и редът, по който общините ще могат да харчат парите си, тъй като те не разполагат с редовен бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още