IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Бюджетът ще бъде внесен преди 31 юли

Финансовият министър пое ангажимент да предложи проекта за финансовия закон много скоростно в парламента

12:48 | 08.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Финансовият министър Асен Василев пое ангажимент от парламентарната трибуна Министерство на финансите да внесе проект за допълнителното удължаване на бюджета от миналата година максимално бързо, така че да има време за обсъждания в Народното събрание и до 31 юли да има приет бюджет.

Парламентът гласува решение, с което до 31 юли позволява на държавата да прави разходи и трансфери в рамките на събраните приходи. Допълнителното удължаване на бюджета от миналата година се налага, защото действието на първото удължаване изтича на 10 юни и ако не се предприемат допълнителни мерки, държавата няма да може да се разплаща.

Обещание за 3% бюджетен дефицит

Очаква се в най-кратки срокове новият Министерски съвет да внесе и свой вариант на бюджет за тази година. Заявката на финансовия министър е в него да бъде постигнат дефицит от 3%.

Пред депутатите Асен Василев заяви, че през последните две години хазната се е разполагала "според кесията си", което ще се запази и в Бюджет 2023.

„Министерство на финансите подкрепя Проект на решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери. Той е необходим, за да има технологично време за да бъде приет бюджетът на България за 2023, който не беше внесен, не беше разгледан миналата година, както е по Закона за публичните финанси“, припомни министърът на финансите.

Според Асен Василев с решението на Народното събрание ще се определи последователността на плащанията и ще се даде възможност събираните приходи да бъдат използвани за плащания от Закона за публичните финанси. „Това върви в комплект и със законопроект за промяна на удължителния закон, което ще освободи плащанията за общините и за Здравна каса, така че те да могат да се извършат в пълен размер“, коментира Василев.

По думите му решението следва да важи до приемането на нов бюджет, но не по-късно от 31 юли.

„Що се отнася до това какви политики ще бъдат заложени, това зависи от съответните министри, с които в рамките на следващите две седмици ще изговорим за какво има пространство, какви политики могат да бъдат заложени и обезпечени, така че пак да се разположим, според кесията си, в рамките на 3% бюджетен дефицит“, надява се министърът.

Дебатите в парламента

Депутатите обсъдиха какви са вариантите бюджетът да изпълни поетите ангажименти за увеличение на разходите, свързани с реформи, без да се нарушава финансовата стабилност на държавата.

Асен Василев напомни, че бюджетната политика ще се „дебатира, когато се внесе законът за бюджета“ и съобщи, че към момента в държавната хазна има над 10 млрд. лева така че „всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни“. „Причината да разглеждаме този удължителен закон, не е, защото нямаме пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим, докато се приеме нормалният закон за бюджета“, заяви финансовият министър.

Депутатите коментираха и водената бюджетна политика от служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев.

Красимир Вълчев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС смята, че големият проблем е, че през последните две години разходите са увеличени много повече, отколкото приходите, но смята, че за това няма вина служебният министър Росица Велкова.

Мартин Димитров от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ прогнозира, че дефицитът може да бъде под 3%, освен ако парламентът не допусне и не предложи извънредни допълнителни разходи. Той се надява това да е рамката, по която „трябва да се движим и по която трябва да има обществен консенсус“.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова подчерта, че важно за хората е социалните плащания да вървят по план до 31 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още