IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се свие бюджетният дефицит до 3 процента?

Ще се приеме ли редовен бюджет до два месеца след удължаването му, коментират доц. Григор Сарийски и Юлиян Войнов

12:20 | 06.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За да няма пряко законово нарушение, по-добре е да има ново удължаване на бюджета. Държавните финанси бяха сложени като заложник от болните амбиции за влизане в еврозоната, не толкова от политическата криза. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR икономистът доц. Григор Сарийски.

„Ако миналата година беше гласуван в определените срокове Законът за публичните финанси и бе гласуван бюджетът, който бе предложен с 6,8% дефицит, това щеше да означава, че ние директно трябва да си изтеглим молбата за членство. Точно заради тези болни амбиции в моменти сме заложник на политическа криза, която прерасна във финансова“, коментира той.

Според икономиста Юлиян Войнов е реалистично бюджетът да влезе в 3% дефицит.

„Има сериозни буфери, става въпрос за голямата капиталова програма, която е заложена в бюджета, тя е абсолютен рекорд от новата история на България, обясни той. – На второ място предишният парламент възложи на правителството да предоговаря Плана за възстановяване и устойчивост. Този план не се знае кога ще влезе. Съвсем спокойно могат да не изпълнят половината от този инвестиционен план, което означава автоматично свиване на бюджетния дефицит.

Войнов напомни, че в проектобюджета на служебното правителство са разписани политики и възможности, които могат да бъдат предприети за намаляване на дефицита.

Григор Сарийски изрази съмнение, че има буфер за това, след като ограничаването на разходите по Плана за възстановяване и устойчивост означава, че не се изпълнява програмата.

„Получихме аванс декември и би трябвало да изпълняваме част от мерките по този план. Проблемът е, че без приет национален бюджет, ние нямаме общински бюджети. Без тях не можем да извършваме предварителните действия по плана – обследване, консултации, предварителни разходи, които в момента са стопирани“, предупреди той и поясни, че при орязване на инвестиционните разходи страната ни е заплашена от санкции, ако не отчете изпълнение на плана.

Икономистът отбеляза, че за другите буфери, като вдигане на данъци или ограничаване на помощи, това не е риск, но са гарантирани протести от гилдиите, които ще бъдат засегнати.

„Този удължителен бюджет дава кратка възможност да се приеме редовният бюджет, ясно е, че не е реалистичен спрямо настоящата икономика. Доколкото се вижда и политическата воля е в наличност, в рамките на два месеца, даже и по-рано, ще се приеме редовен бюджет, където тези въпроси ще бъдат решени", смята Юлиян Войнов. Такова е намерението и на номинирания за премиер от коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ акад. Николай Денков, който ще работи в максимално кратки срокове да се направи нормален бюджет, без „абсурдния дефицит“.

Сарийски изрази съмнение, че може да се свие дефицита по някакъв начин.

„Дългът е продукт на дефицита. Ако нямате дефицит, не теглите дълг. Проблемът е динамиката, ако погледнете приходите и разходите към април, ще се види, че разходите нарастват с 24%, докато приходите с 11-12%. Не може да имате такава динамика и да, просто не се получава чисто математически", посочи той и заяви, че без приемането на болезнени мерки трудно ще се влезе в определени рамки. „При мерките, които са предвидени, силно се съмнявам, че орязването на разходите може да помогне“, каза той.

Юлиян Войнов все пак е оптимист, че ситуацията е под контрол, защото се преодолява най-големият риск – да няма редовно правителство. Той предположи, че заради краткото време, необходимо за изработването на изцяло нов бюджет, ще се наложи да бъде преработен предложеният, и допусна, че „при всички случаи новото правителство ще вкара бюджетен дефицит в рамките на 3%“.

Кои са мерките, които ще намалят дефицита? Ще има ли намаление на данъчни ставки? Кои са предизвикателствата пред икономическия растеж?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Много вода изтича от Каховка банкови лицензи маи маи се гласуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Делян Добрев: Българска банка е заподозряна, че пере руски пари към Унгария https://***.24chasa.bg/bulgaria/article/14297174
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
"КВС Банк България бе образувана, след като през лятото на 2022 г. белгийската "КВС Груп" придоби бизнеса на "Райфайзен Банк Интернешънъл" (Raiffeisen Bank International) в България за над 1 млрд. евро, създавайки новия бранд.https://***.bta.bg/bg/news/economy/439076--kvs-bank-balgariya-ofitsialno-se-vlya-v-obb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Денков със заявка за "плавен преход" https://***.mediapool.bg/ns-glasuva-kabineta-vav-vtornik-denkov-sas-zayavka-za-plaven-prehod-normalen-byudzhet-i-promyana-v-sluzhbite-news348329.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още