IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: При ръст на икономиката такъв огромен дефицит е недопустим

С удължаването на бюджета се запазва грешната траектория, заложена от предишните парламенти, коментира председателят на ръководството на АИКБ

23:50 | 05.06.23 г. 3

Икономиката, въпреки че се забавя, продължава да расте. Заложеният за средносрочен период такъв огромен дефицит при растяща икономика е абсолютно недопустим. Той изстрелва задлъжнялостта на страната и харчене не според чергата. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал.

„Може би по-добрият начин за процедиране е да няма удължаване на бюджета, а да се харчи до размера на събраните приходи”, съветва Велев и посочи, че годината ще приключи с бюджетен дефицит от 6% при условие, че се изпълнят планираните инвестиции. Според него това отдалечава страната ни от постигането на националните цели.

Велев е убеден, че с удължаването на бюджета се „запазва грешната траектория, заложена от предишните парламенти“. „Очевидно трябва да се направят необходимите  корекции в бюджета, така че да постигнем дефицит от 3%“, настоява той.

По думите му, всички тези, които искрено и убедено споделят целите за присъединяване на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, трябва да направят по-широка подкрепа, за да бъде възможно постигането на тези цели.

Васил Велев пресметна, че за депутатите, които са в момента в парламента, са гласували само 35% от избирателите, при 40 процента активност, като „5% са се разсеяли при тези, които не са влезли в Народното събрание. „Тоест те представляват около една трета от избирателите и като го разделим още на две, мнозинство на ръба на 50-те процента става една шеста. Не може с подкрепата на една шеста, а много от тях са вече и разочаровани от тази коалиция, да се предприемат непопулярни мерки”, заяви предприемачът.

Кои са приоритетите за работодателите? Как се променя бизнес средата в България? Кои реформи в българското законодателство не търпят отлагане? Изкривен ли е пенсионният модел и защо няма стимули за квалификация? Що трябва да се насочват младите хора към природо-математически специалности? Докъде стигна облекчаването на трудовата миграция? Защо няма инвестиции в България?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Brussels is in talks with banks to provide guarantees for companies willing to store their gas in Ukraines vast underground gas storage despite the possibility that it could be destroyed.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Мрънкялник, БНБ може ли да е обслужваща банка на газов хъб Фракия през БИСЕРА и да се ежим на еврогеиците с нашта шума на яслите ?https://***.ft.com/content/31a314d5-5c4f-47c1-920a-73ecc4f2c0f1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 10 месеца
е, все пак, РЪСТАТ НА КРАЖБИТЕ Е В ПЪТИ ПО-ГОЛЕМ.ДЕФИЦИТЕС СИ Е НА МЕСТОТО. Сега ли се сети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още