IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лазар Лазаров: Средствата от Сребърния фонд няма да бъдат откраднати

В удължителния закон на бюджета се предлага по-голяма гъвкавост, за да не се тегли заем, каза вицепремиерът

12:10 | 02.06.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Удължителният закон за бюджета предвижда по-голяма гъвкавост за използване на средствата, така че да не се прибягва до тегленето на държавен заем. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на днешния блиц контрол в парламента.

Той отговори на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за какво ще се използват средствата от Сребърния фонд, след като вчера Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене ново удължаване на закона за бюджета за 2022 г.

„Онова, за което са необходими тези средства, е не само за покриване на разходите в областта на държавното обществено осигуряване, а в абсолютно всички публични финанси“, посочи още Лазаров. Той каза обаче, че в бюджетната комисия е постигната договореност средствата от Сребърния фонд да не бъдат засегнати. 

От БСП изразиха загриженост заради предложението на служебния кабинет с удължаването на бюджета да отпадне забраната за използване на Сребърния фонд. Социалният министър Лазар Лазаров увери, че злоупотреба с тези пари няма да има.

„Сребърният фонд е част от фискалния резерв - предложено е да има по-голяма гъвкавост при ползването на тези средства, за да не си прибягва до тегленето на държавен заем. Постигната е договореност средствата от Сребърния фонд да не бъдат засегнати и ще има промени между първо и второ четене. Тези средства са за всички публични финанси. Не, средствата няма да бъдат откраднати", каза Лазар Лазаров, цитиран от БТА.

С последните промени, направени от служебния кабинет, действието на миналогодишния бюджет беше удължено до 10 юни. За да се гарантират плащанията след тази дата, служебното правителство поиска депутатите да удължат вече удължения бюджет. Беше поискано и прието на първо четене в бюджетна комисия и разблокиране на достъпа до евросредствата и Сребърния фонд във фискалния резерв, с уговорката, че фондът няма да се използва.

Според финансовия министър Росица Велкова разпоредбата, която блокира достъпа на служебното правителство до част от фискалния резерв, противоречи на закона за публичните финанси. "Няма да бъдат използвани средствата на Сребърния фонд. Това не крие рискове, тъй като години наред така е функционирала единната сметка", обясни Велкова. 

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание вчера прие ново удължаване на закона за бюджета за 2022 година.

Така бюджетната комисия одобри единодушно промени на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на ДОО за 2022 г. и Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г.

Срокът на удължения бюджет изтича на 10 юни и ако не се приеме ново удължаване на бюджета за 2022 година или пък нов бюджет за 2023 година, ще има проблеми с редица плащания, предупреди депутатите служебният финансов министър Росица Велкова.

Освен това с 19 гласа "за" и нито един "против" или въздържал се комисията одобри Проект на решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери, внесен от Министерския съвет. С проекта се предлага до приемането на бюджет за 2023 г. Министерството на финансите да събира приходи, за да извършва плащания в следната последователност - плащания по обслужване на държавния дълг и за вноската на България в бюджета на ЕС; трансфери за съдебната власт, социални плащания, сметките на общини за средства от ЕС и на ДФ "Земеделие", БТА, БНТ и БНР, лимити по плащания на бюджетни организации и други.

Към края на май дефицитът по Консолидираната фискална програма е 1,2 млрд. лева, или 0,6 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт. Фискалният резерв е 10,1 млрд. лева, каза Росица Велкова, но уточни, че само малка част от парите от резерва могат да се ползват за плащания. Велкова каза, че предстоят плащания от 4,1 млрд. лева по проекти по оперативни програми на ЕС, както и 1,3 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още