IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет предложи ново удължаване на Бюджет 2022

Правителството се надява предложеният законопроект да осигури стабилност на публичните финанси до приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 г.

18:00 | 30.05.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Служебното правителство предлага на парламента да удължи действието на „удължителния закон“ за Бюджет 2022. Предложението се отнася както за държавния бюджет, така и за тези на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

След конституирането на 49-ото народно събрание на 12 април срокът на действие на удължителния закон е до 10 юни. Преди дни министърът на финансите Росица Велкова напомни, че ако след този срок няма приет бюджет за годината или не се гласува ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото са приходите ѝ.

В случай, че до 10 юни не са приети Законът за държавния бюджет, Законът за бюджета на ДОО и Законът за бюджета на НЗОК за 2023 г., е необходимо да се продължи действието на „удължителния закон“, напомня правителствената информационна служа.

От служебното правителство уверяват, че предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до приемане на Бюджет 2023. Ще се осигури възможност за извършването на разходи и предоставянето на трансфери на първостепенните разпоредители с бюджет, при условията на неприети бюджетни закони за тази година и при отчитане на влезли в сила актове на парламента, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

Промените гарантират заплащане на дейности, свързани с помощи и обезщетения, както и на други разходи, които осигуряват живота и здравето на хората. Предвижда се възможност да се дофинансират инвестициите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост в резултат на инфлационните процеси, които доведоха до увеличаване на прогнозните стойности на изпълнението на проектите, оценени при одобрението на плана на цени преди и до 2021 г.

Осигуряването на допълнителен национален ресурс, необходим за изпълнението на капиталовите инвестиции, ще подпомогне изпълнението на дейностите - етапи и цели от исканията за плащане, които предстои да се заявят към Европейската комисия до 2026 г.

Investor.bg припомня, че служебният кабинет подкрепя бюджет с дефицит 3%, но внесе в парламента проекта си за 6,4%, според който държавата ще излезе на минус с 12 млрд. лева. Две от политическите формации в Народното събрание не са съгласни със заложения дефицит и преценяват, че това ще спре България по пътя ѝ към еврозоната.

От данните за април се разбира, че разходите надхвърлят приходите. Положението на публичните финанси може да се влоши при заложената актуализация на пенсиите с 12%.

Последна актуализация: 18:07 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още