IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Кризата може да се реши от правителство с хоризонт поне една година

Какъв трябва да е новият бюджет, за да има пари в хазната, коментират финансистът Любомир Дацов и икономистът Георги Ангелов

12:27 | 22.05.23 г. 7
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

България е в институционална, политическа и бюджетна криза, заяви пред БНТ финансистът Любомир Дацов.

Той беше категоричен, че ситуацията не е нерешима, а патова, ако никоя от политическите сили не отстъпи. Решение обаче не е правителство за няколко месеца, а власт с хоризонт поне една година. „Трябва да свалим дефицита“, препоръчва финансистът, а тази година, по мнението му, трябва да сме на излишък.

Финансистът предупреди, че има реална опасност да блокират публичните финанси. Той посочи, че въпрос на административен капацитет е те да се управляват и за пример даде изграждането на магистрали.

Бившият зам.-министър на финансите напомни, че сегашният устройствен план за бюджета е писан десет години – между 2005 и 2016 година, но никога не се е допускало, че може да се изпадне в такъв икономически застой. Според него сега ситуацията е такава, че предвидената тогава процедура не е достатъчно добра и не решава въпроса при такава криза. „Оптимизираме загуби“, притеснен е той.

Дацов съветва да започне разглеждане на бюджета и през депутат да се вкара текст, че той се удължава в случай, че няма да има правителство.

Икономистът Георги Ангелов заяви, че удължителният бюджет беше удвоен, но с него може да се работи само през първото полугодие, „защото тогава има повече приходи, отколкото разходи“. „С него трудно може да се работи през второто полугодие, когато в края на годината растат капиталовите и инвестиционните разходи и без финансиран бюджет те не могат да се покрият. Трябва да се приеме истински бюджет“, категоричен е старши икономистът на "Отворено общество".

Ангелов подчерта, че без бюджет не могат да се правят реформи и да се осигури финансиране, защото „в противен случай няма да има пари“.

Икономистът предупреди, че има опасност и да загубим плащания от Европейския съюз от фондовете за предишния програмен период при реализиране на проекти. Дацов уточни, че плащанията са над 1,6 млрд. лева.

По думите на Ангелов общините няма да могат да си завършат проектите в срок и Европейската комисия може да накаже България за това. „Сегашният бюджет е по-скоро закърпване“, смята икономистът. Според него със следващия трябва да бъдат заложени политики.

Любомир Дацов посочи, че сега държавата се опитва да минимизира загуби и пораженията от политическото неразбирателство в парламента. Той обясни, че само правителството може да внесе нов бюджет, но сега това може да стане през депутат между първо и второ четене, който да вкара текст за удължаване на бюджета. Той предположи, че това може да продължи четири седмици.

Финансистът смята, че големият ограничител за изпълнението на бюджета е дългът, като всеки месец дефицитът е 500-700 млн. лева, но очаква във второто полугодие той да се увеличава.   

Дацов смята, че трябва да се приеме нов таван на дълга, защото в противен случай страната ни ще се окаже с неизпълними разходи.

Ангелов предположи, че при катаклизъм в Америка с влияние върху финансовите пазари „тези 13 милиарда лева, които са записани в проектобюджета като дълг, няма да бъдат пуснати на световните пазари. „Това е още една причина да се приеме бюджет, за да се намали дългът, в противен случай той ще е много скъп – с високи лихви, които не можем да платим“, коментира икономистът.

Георги Ангелов напомни, че от 2024 г. трябва да се „движи средносрочната прогноза, която ще е политиката, с която да отидем в еврозоната“. Той определи сегашната политика като закърпване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... при вас е дошло като гледам времето за бондруците ... вчера украинците публикуваха снимка на зарязана т55-а със свален купул и сложено отгоре зенитно оръдие с60 ... супер-дупер-уралвагонремонтмашстрой-сделано-безаналогово ... :))) ... едното е танк от 50-те години другото е оръдие от 60-те години ... що в украинската сводка има вече по един два унищожени танка ден ... ?! ... а , нефелен ... ?! ... и те кат кинжалите , пориключиха ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
До: zelka007 Оно по пъкя за Русчук има мелеони амуниции ще доиде време и за бондруци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... гори ли факелчето на Портовая ?! гори !! нека си гори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Цена на газ "немножко припала", Россия сокращает добычу, но все действия связаны с необходимостью поддержания мировой конъюнктуры, РФ работает в этом направлении вместе с партнерами по ОПЕК+, заявил президент РФ Владимир Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Екшпертите на Кадри Симсон знаат ли къ ша улезне стоката у Шенген и ша са яви у Сръбско без царина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Товарищ Алексей Миллер раоти с 10 годишни правителства по ТТF плану https://***.24chasa.bg/biznes/article/14181695
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Вода гази жаден ходи https://ria.ru/20230522/gaz-1873315510.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още