IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Има разум в общата икономическа нагласа на партиите

Защо нито една политическа сила не поема ангажимент за доходите до края на годината, а в рамките на четиригодишен период, коментира икономистът

21:28 | 20.03.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Две седмици преди парламентарните избори партиите разкриват икономическата част на предизборните си програми. „При някои тя е по-детайлно разработена, при други са споменати само приоритети. Има консенсусни политики. Популизмът от предишните избори е по-умерен, има по-реалистичен и по-умерен оптимизъм“, коментира пред БНР проф. Даниела Бобева, преподавател по финанси, бивш икономически вицепремиер (2013-2014 г.), служебен министър през 1997 г., доколко са съдържателни политическите послания.

Тя коментира, че в програмите си партиите са взели предвид съвършено новата икономическа ситуация – Европа е по пътя към рецесията, българският растеж се очаква да бъде около 1%. „Политиците са по-пестеливи в щедрите си обещания“, смята проф. Бобева.

Според нея обаче някои кандидати за парламента толкова са се увлекли в предизборната риторика, че се отклоняват от собствените си предизборни програми.

Даниела Бобева недоумява „от какво се притесни финансовият министър, след като няма смяна на данъчния модел и радикално харчене във фискалната част“ на бюджета. Тя напомни, че водещите партии стоят твърдо зад 3% минимален дефицит.

"Има разум в общата икономическа нагласа на партиите. Интересна нова тенденция е, че партиите позеленяха, включват в програмите си зеления преход. Има консенсус, че трябва да се ревизира Планът за възстановяване и устойчивост", посочи експертът.

Проф. Бобева смята, че в сравнение с предишните избори сега в нито една предизборна програма няма ангажимент за влизане на страната в еврозоната с конкретна дата. "Партиите са осъзнали трудността при постигането на критериите от Маастрихт без ясно Народно събрание и достатъчно мнозинство. Има сериозен ангажимент за пълна правна хармонизация и се формира мнозинство за ускоряване на подготовката, включително да се предприемат институционални мерки", коментира финансистът.

По думите ѝ нито една партия не поема ангажимент за доходите до края на годината.

"Планирането на средната работна заплата варира от 1400 евро, минимална работна заплата – 600 евро, средна пенсия – 500 евро, но в рамките на четиригодишен период. Някои партии вече са обявили пенсии и заплати в евро", потвърди Даниела Бобева.

Тя отбеляза, че повечето партии предвиждат увеличаване на детските надбавки. В полезрението на политиците са малките и средните предприятия, макар че липсват конкретни визии, както и идеи за реформи в държавните предприятия.

Финансистът очерта и някои шокиращи планирания – доходите на лица до 24 години да не се облагат; за данъчна реформа една от партиите казва, че трябва да се направи първа стъпка към прогресивно подоходно облагане и повече социални придобивки. Не липсват и абстрактни идеи за позеленяване на икономиката.

Като проблем по отношение по-малкото инвестиции и харченето на пари в последното тримесечие проф. Бобева очаква, че ще се вземат мерки. "Има и красиви предложения в някои платформи – да се направи всичко възможно за по-голям диалог между бизнеса и науката например", обясни тя и смята, че политиците се обръщат към науката.

Бобева е категорична, че служебни министри не могат да се намесват, особено в предизборна кампания, що се отнася до идеята да се облага свръхпечалбата на компаниите. Тя преценява, че това е лош сигнал към инвеститорите и дори отбеляза, че това противоречи на Конституцията на България.

Икономистът е на мнение, че има рискове за стабилността на публичните финанси само ако партиите продължат сегашните политики, когато „на вратата чука рецесия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още