IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Йоловски: България трябва да се върне към консервативната фискална политика

Как ще изглежда план-сметката на държавата при удължен бюджет, коментира главният експерт във Фискалния съвет

11:18 | 02.12.22 г.

България изгуби консервативната си фискална политика отпреди пандемията и визията си в каква посока да се движи. Най-голямата заплаха пред нас е свързана с фискалната устойчивост, защото в последните години регистрирахме високи дефицити. Същевременно поемаме доста голям дълг в номинално изражение и разходите за лихви нарастват. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет и преподавател във ВУЗФ.

„В момента наблюдаваме явление, което много рядко се случва – имаме препоръки от всички възможни институции да се върнем към по-консервативна фискална политика и да не генерираме дефицити. Парадокс е, че това е позицията в момента и на Министерството на финансите благодарение на това, че имаме служебно правителство”, изтъкна той.

Д-р Йоловски не смята, че има риск държавата да спре да работи, ако не бъде приет нов бюджет за 2023 г. Според него това създава лек дискомфорт в държавната администрация, „няма да има пагубни щети”, но създава несигурност за бизнеса.

„Основният проблем с предлагането на проект за нов бюджет е, че няма кой категорично да застане зад него и да поеме отговорност за това какво се случва. Не трябва да забравяме, че бюджетът на първо място в нашето съвремие е инструмент за провеждане на политики“, отбеляза експертът.

По думите му, когато има дискусия за увеличаване на доходите, много важно е да се прави разграничение между номиналните доходи и реалните доходи. Той поясни, че увеличението в номиналните доходи не винаги означава увеличение в реалните доходи. „Ние можем да предоставим повече пари на хората, това да стимулира инфлацията и в крайна сметка това, което те могат да си позволят, да остане непроменено“, заяви д-р Йоловски.

Що се отнася до присъединяването на България към еврозоната, експертът напомни, че на хартия страната ни не спазва необходимите изисквания, свързани с инфлацията и бюджетния дефицит, но допусна, че разполагаме с два позитива – политическа воля и дерогация на фискалните правила заради извънредни събития като пандемия и война в Украйна. Д-р Йоловски смята, че те дават добра перспектива да се направи определен компромис спрямо България.

Има ли механизъм, с който да се задължи служебното правителство да внесе нов бюджет? Трябва ли да има промени в данъчната система? Ще се вмести ли България в дефицит от 3%? Ще ни спъне ли инфлацията към еврозоната през 2024 г.? Как се прави синхрон между фискална и монетарна политика? Какви са прогнозите за икономическия растеж на България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още