IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росица Велкова: Публичните финанси на България са под риск

Страната ни е заплашена от фалит, може да настъпи промяна на съществуващия курс на лева към еврото, предупреждава финансовият министър в доклад на МФ

14:30 | 15.03.23 г. 9
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Пред България има сериозни финансови проблеми с поддържането на фискалната стабилност, страната ни дори е заплашена от фалит. За това предупреждава в доклад до Министерски съвет служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева, чиито подробности разкрива БГНЕС.

В него се посочва, че съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. "За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите", пише финансовият министър и твърди, че това са само част от сериозните проблеми пред които е изправена страната ни.

Росица Велкова-Желева настоява да се направят незабавни коригиращи мерки на финансовата политика, заложена от предходното управление на Кирил Петков като премиер и Асен Василев като финансов министър. Според нея тези мерки се съдържат в проект на Министерския съвет за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на България за 2023 г., актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. като мотиви към него, и средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

„Разработените от Министерството на финансите разчети показват, че при запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9% от БВП, за което Министерството на финансите сигнализира още през месец август миналата година“, коментира министърът на финансите и твърди, че това е резултат от политическите мерки, взети от последните няколко парламента.

Росица Велкова-Желева подчертава, че в резултат на мерките, които бяха предприети от 47 Народно събрание „целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7% от БВП“.

По думите ѝ, при тези параметри, без предприемане на консолидиращи мерки, растат икономическите рискове. Сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения и липса на гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови политики и програми.

Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит още на база на прогнози за нарушаване на фискалните правила, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от Европейската комисия, включително и спиране на плащания от ЕС.

Сериозна е перспективата България да отложи за неопределено време присъединяването си към еврозоната или дори да ѝ се поставят условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото.

Има вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната, се казва още в доклада.

Други затруднения са свързани с повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема.

Променената икономическа ситуация в България може да предизвика запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита и да увеличи възможността с ускорени темпове страната ни да се приближи до горните граници на дълговия критерий от 60% от БВП.

„За преодоляване на тези рискове правителството следва да положи всички усилия за придържане към цифровите фискални правила и ограничения по Закона за публичните финанси, съответно да предложи постоянни консолидационни приходни и разходни мерки за достигане на целевите нива на дефицита за периода 2023-2026 година“, настоява финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 4
doba
преди 1 година
Евала на Росица. Може и да е Жена, но е първият фин мин, който поставя въпроса така пряко. Разходи и дългове - нищо друго от 2021.05.12, Киро и Кокоро и Лореро и менторите им 'избиха рибата' :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 година
Твърдението, че " може да настъпи промяна на съществуващия курс на лева към еврото" на такова ниво е "атомна бомба" на дестабилизацията. Свръх вредно - дано не започне хаос и теглене на поразия и сривове на банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Minka
преди 1 година
Ефектът на високите лихви върху публичните финанси ще е съществен. Очакваме след това серия 2: ДОД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 14
pa4anga
преди 1 година
До: nkavrakov1982Както казах преди , дългЪт до 26-та ще е двоен , по препоръка на нашите западни "партньори" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 46 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: cymru тогава пак идваха избори :):) Много ясно че лъже, опитват се да напопмпат резултата на Мутрата от бнакя на макс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 5
cymru
преди 1 година
Тази коза август месец плашеше отново с прекомерен дефицит и предвиждаше БВП за 2022 145 млрд., а за тези които следят беше ясно че отиваме на 165 млрд. Повече няма да коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 успокой се, в предизборна кампания сме... сега се лъже най много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 1 година
Народа да влезе в Парламента и да Ви изнесе всичките до последния престъпник там !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 19
nkavrakov1982
преди 1 година
Нали бяхме остров на стабилността ?Какво стана сега ?Българино ,всеки политик който каже А да харчи и да раздава ,каквито и да е пари за субсидии,за помощи,увеличения на не знам си какво без да сме ги изработили тия пари го изправяш до стената превантивно и го хващаш за гушата .Харчове,и инфлация вървят дружки заедно за ръчичка .Това е ,ама когато харчеше ГЕРБ за Ковид нямаше проблеми ,послед дйдоха онези от ПП и те яко харч ,това е резултата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още