IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Инфлацията няма да спадне за 2-3 месеца, ще отнеме цялата година

Ако се състави правителство, то ще е от партии, ориентирани към еврозоната и Шенген, коментира финансистът

11:55 | 24.02.23 г.
Снимка: БГНЕС/Архив
Снимка: БГНЕС/Архив

След решението на българското правителство да се откаже официално от досегашната времева цел за влизането в еврозоната, след като не изпълни критерия от Маастрихт за инфлацията, сега като перспектива за влизане на страната ни в европейския паричен съюз се очертава 2025 г. „По-реалната прогноза за влизане на България в еврозоната е 2025 г.“, е мнението на бившия финансов министър Симеон Дянков, изказано по bTV.

Той смята, че чрез потискане на инфлацията държавата може да отговори на критериите за влизане в еврозоната. Финансистът обаче предупреди, че това няма да стане за 2-3 месеца, а ще се случва през цялата година. Той допълни, че не вярва на едноцифрена прогноза за инфлацията.

Дянков заяви, че в България 2/3 от инфлацията се дължат на външни фактори и 1/3 - на предишното редовно правителство. „Веднъж като се вдигне цената, търговците и производителите трудно си свалят цената на продуктите. В момента, в който се качват цените, тя няма да спадне и това виждаме в момента в България“, посочи той.

Според него много трудно може да повлияе държавата чрез натиск на пазара.

Финансистът е категоричен, че в България няма достатъчно конкуренция на пазара. "Със сигурност в България има спекула, защото няма начин цените да бъдат такива", изтъкна Симеон Дянков и посочи, че със спирането на субсидиите за търговските вериги и за бизнеса цените на стоките ще спаднат.

Финансистът е скептичен, че ще се състави редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 2 април. Според него големите партии вече гледат към местните избори в края на есента.

По думите му, ако има някаква надежда за съставяне на правителство, то ще е около партии, които искат влизане на България в Шенген и еврозоната. „Демократична България е единственият политически играч, който се фокусира върху тази тема“, посочи Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още