IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Възможна дата за влизането на България в еврозоната е 1 януари 2025 г.

Страната трябва да изпълни Маастрихтските критерии, които включват инфлацията, посочи зам.-председателят на ЕК

10:30 | 23.02.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната, заяви пред Нова телевизия Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси на ЕК.

„Европейската комисия подкрепя България в усилията ѝ да стане част от еврозоната“, каза той и отбеляза, че страната трябва да изпълни Маастрихтските критерии, които включват критерия за инфлация, заради който беше отложена датата 1 януари 2024 г. за приемането на европейската валута.

Изборът на дата

Домбровскис обясни, че държавите се присъединяват обичайно от 1 януари, защото това е по-полезно за практическите цели. Той обаче подчерта, че трябва да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт,  включително и тези от европейския механизъм.

По думите му в момента основната спънка пред страната ни за присъединяване към еврозоната от 2024 г. е инфлацията. „Тя подлежи на оценка на експертите от ЕК. Тази оценка показва, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит, затова трябва да отложите”, коментира Домбровскис.

Запитан за четирите закона, които не бяха приети от 48-ото Народно събрание, той отново подчерта, че основната причина за отлагането на присъединяването на България към еврозоната е високата инфлация, а законите се отнасят за периода след европейския валутен механизъм. „Това са закони, които трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Но като срокове е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече усилия”, смята Домбровскис.

Той коментира и страховете у нас.

„Присъединяването към еврото определено носи сериозни ползи, включително повече финансова стабилност, по-ниски трансакционни разходи и прозрачност за предприятията. Това са все ползи, които способстват за икономическото развитие на страната. Това сме го видели в страните с по-нисък БВП на глава от населението”, допълни Домбровскис.

Според него отлагането не е притеснително.

По пътя към еврозоната

„Наистина понякога европейският валутен механизъм се нарича „чакалня”. Както казах, важното е да не се отклоняваме от пътя заради това закъснение. Някои страни са чакали много по-дълго в т.нар. „чакалня”. Като например Латвия и Литва. Те бяха 8-9 години в тази чакалня, за да могат да се присъединят. Мисля, че разумното време за изчакване на България ще бъде по-кратко”, прогнозира зам.-председателят на ЕК.  

По думите му руската агресия срещу Украйна доведе до нарастване на енергийните цени, особено в ЕС, но икономическите нарушения се усещат по-силно в Източна Европа. „Инфлацията в България съществено надвишава критериите от Маастрихт, но пак е по-малка от централноевропейските страни като Полша, Унгария и Чехия. В балтийските държави този глобален икономически ефект също задълбочава проблемите”, потвърди той.

Реформи на енергийния пазар

Домбровскис обясни, че България в никакъв случай не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа. Зам.-председателят на ЕК смята, че в България „трябва да се укротят енергийните цени“, които са основният двигател на инфлацията в Европа.

„Има интервенции на пазара, включително за природния газ, подготвя се структурна реформа за енергийния пазар. Това е един начин да се укроти инфлацията, като се насочим към нейните корени”, посочи той.

Домбровскис препоръча да се вземат мерки за подпомагане на икономиката. „Важна е паричната политика. По нея също се работи за намаляване на инфлацията“, каза той, но смята, че това не трябва да опорочава другите елементи на фискалната политика. Затова изпълнителният зам.-председател на ЕК съветва мерките там да са временни или целенасочени.

Що се отнася до санкционираните българи по закона „Магнитски”, Домбровскис е на мнение, че те са наложени в защита на финансовите интереси и не става въпрос само за санкции, а за борба срещу изпирането на пари, избягването или укриването на данъци.

„В случая с България все още трябва да се приемат някои важни закони за борбата с изпирането на пари, посочи той и напомни, че санкциите по закона „Магнитски” са наложени от САЩ, но когато се обсъжда ситуацията, ЕС има собствен санкционен списък, насочен към определени лица. – Що се отнася до националното законодателство, то трябва да се прилага правилно.”

Подкрепа за Украйна

Домбровскис се надява, че Европа ще оказва необходимата подкрепа на Украйна – политическа, военна и финансова, но ще продължи и санкциите за Русия. Зам.-председателят на ЕК е убеден, че една година след началото на конфликта е важно Европейският съюз да е обединен.

„Русия с нейните империалистични планове да завладява други страни трябва да бъде спряна, настоява той. – Мисля, че имаме добро сътрудничество с българските власти, конструктивно. Знаем, че Русия извърши една брутална и незаконна агресия. Русия трябва да бъде спряна, така че трябва да подкрепяме Украйна до победа. Ако тя не бъде спряна, ще продължи своята империалистична инвазия. Затова трябва да бъде спряна по-скоро.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още