IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли разяснителна кампания да разсее страховете от еврото у нас?

Темата коментираха председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България

16:59 | 21.02.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отлагането на влизането на България в еврозоната означава ежедневни загуби за икономиката, като е необходима добра разяснителна кампания, за да се спре да се спекулира със страховете на хората, да се успокои бизнесът и гражданите за ползите от тази стъпка. Това каза пред Bulgaria ON AIR  председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова. Тя коментира новината, че приемането на еврото у нас се отлага за 2025 г., както и анонса на финансовия министър Росица Велкова, че все още има шансове за влизане в еврозоната през следващата година.

"Загубите са големи. Надявам се, че ще има по-ясен план в кампаниите на партиите по тази тема, защото, доколкото разбрахме от преговорите на финансовия министър, все още има възможност за отлагане на датата 1 януари 2024 г. с шест месеца или година. Загубите за икономиката са ежедневни. Трябва добра разяснителна кампания", посочи Русинова.

Според нея причините за отложеното решение са комплексни и най-важно е институциите да си довършат промените в законодателната рамка. "Има доста работа още. Тази законодателна рамка да бъде разяснена на бизнеса и на хората. Потребителите също имат много въпроси… Трябва да убедим хората, че това е единственият възможен път на България. В последните месеци, откакто има по-сериозен дебат в обществото по темата за еврото, никой не поставя обратния въпрос - какво ще стане с България, ако не влезе в еврозоната?", коментира Русинова. 

Пред Bulgaria ON AIR Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че бъдещето на валутния борд е еврозоната. "Не трябва да отслабваме темпото за подготовка за приемане на страната в еврозоната, а да демонстрираме воля за справяне с проблемите. Част от тях са лесно решими. По-трудната задача е овладяването на инфлацията, но и в тази посока служебното правителство набеляза мерки. Ние ги подкрепихме и смятаме, че може да се ограничи значително инфлацията", каза Велев.

Той припомни, че за последните 5 години за работодателските организации приоритетно е влизането на страната ни в еврозоната. "Твърдим, че това е добре за страната, предприятията и хората. Приходите ще са много повече от разходите", смята гостът. Той допълни, че косвените загуби са липсата на достатъчно инвестиции, които да водят до икономически растеж.

Важно оттук нататък е да се обясни на хората какво ги очаква и какво трябва да се направи, подчерта Русинова. "Трябва да се следва и умерена бюджетна дисциплина, която във времена като криза и инфлация е сложна. Трябва разумно да се харчат държавните средства. Трябваше достатъчно рано да се обясни какви са предимствата ни по пътя към еврото", смята председателят на Икономическия и социален съвет.

Основните ни търговски пратньори са в еврозоната и над 50% от брутния вътрешен продукт (БВП) се формира чрез износ, припомни Велев, т.е. предприятията имат две сметки - в лева и евро. "Ще получават заплатата си в евро вместо в лева. Банките превалутират автоматично. Лихвите ще са по-дообри, финансирането, кредитният рейнитг също. Цените няма да нараснат“, увери Велев. Статистиката показва, че в нито една страна, приела еврото, не се е породила допълнителна инфлация. Трябва да се стремим да влезем в еврозоната към 1 юли", категоричен е гостът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 година
Press. Sh.t Yellow.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
scott
преди 1 година
начи викаш, победа на герп-бсп-дпс и сформиране на магнитно правителство напрао ше ни изтреля в еврозоната? Щото натам тикат нещата президентот и администрационът.НАЙ-ДОБРЕ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА И ДА СИ ОСТАНЕ ВЪВ ВЪЛУТЕН БОРД! ЯК НАМОРНИК НА КРАДЦИТЕ С ВЛАСТ, ДОБРЕ ЗА ХОРАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 1 година
Да опитаме излитане след година и половина? Ама като тежим 300 кила и нема крила, че и двигателот със слънчеви батерии? СИГУРЕН ПОЛЕТ: ЛЕТИЩЕТО-ДЕРЕТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още