IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велкова: Не се отказваме от еврозоната, новата ни цел е да се присъединим от 1 юли 2024 г.

Ако на 49-ото Народно събрание еврозоната е приоритет, могат да приемат необходимите закони, каза финансовият министър

14:06 | 19.02.23 г. 4
Финансовият министър Росица Велкова. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Финансовият министър Росица Велкова. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1 юли. Това каза пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова.

Тя беше категорична, че ще получим отказ, ако България подаде искане за конвергентен доклад до края на февруари, и отново подчерта причините, поради които няма да бъде подадено това искане - защото не сме изпълнили ангажиментите си, произтичащи от присъединяването ни към Валутния механизъм 2, а това са четири закона, които трябва да бъдат приети. Втората причина е непокриването на критерия за инфлация. 

"Няма смисъл да подаваме искане за такъв доклад, след като знаем, че отговорът ще бъде "не". ... Към юли месец има вероятност да успеем да покрием критерия за инфлация, но не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация", коментира Велкова.

"Ако на 49-ото Народно събрание еврозоната е приоритет, могат да приемат необходимите закони, тъй като ние отново ще ги внесем. Тогава бихме могли да подадем искане за извънреден конвергентен доклад през юли. Няма пречка, за това е говорено с Комисията. Няма нормативна пречка, ако мине целият процес гладко, да се присъединим към еврозоната на 1 юли 2024 г. Това ще бъде прецедент, ако се случи, но не е забранено, не е и невъзможно", обясни Велкова.

"Ако загубим целта за влизане в еврозоната и се откажем от това, тогава ще има последствия - най-малко кредитният рейтинг на България би бил понижен и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е само в случай на отказ от влизане в еврозоната. ... Ние не говорим за дата, от която се отказваме, а говорим за дата, която се отлага във времето, да се надяваме с шест месеца. Усилията продължават", посочи Росица Велкова.

В началото на 49-то Народно събрание служебното правителство ще внесе проект на редовен бюджет, заяви служебният министър на финансите.

Засега изчисленията показват, че дефицитът в него ще е около 6%, уточни тя и добави, че въпрос на политически решения е този процент да бъде свален до 3, за да отговаря на Маастрихтските критерии.

Ако сега не се вземат мерки за свиване на разходите, няма как да се свие дефицитът“, поясни Велкова. Според нея на бюджета ще тежат и ненаправените, но заложени, през 2022 г. 8 млрд. лева за инфраструктурни проекти, които са предимно в частта европейски средства и трябва да се направят сега, защото тази година е последната година от програмния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 19.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
scott
преди 1 година
Нас не са ни канили на гости, но ние не се отказваме да отидем. И очакваме от домакинити почерпка, парти изненада и ного подаръци за нас. Общко взето, добре да си изкараме на 01.06.2024
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
"а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Хърватите са натамънили инфляцията с изключване на 4 държави ние с тоя лев къде го немаме откакто е фиксиран колко държави ще натъмъниме да се изключат.https://bntnews.bg/news/asen-vasilev-iskam-da-se-izvinya-na-uchitelite-ako-sa-se-pochuvstvali-zasegnati-1224046news.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Това дебело прасе е вероятно най -простия министър който България е имала!Тя дори не може и да говори,не знае английски и е пълна излагация.Най доброто което изобщо може да направи е да СПРЕ да говори повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още