IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната няма да остане мираж, заяви зам.-министър на финансите

България трябва да изпълни реформите, които е поела като ангажимент, както и да има по-устойчив тренд на намаляване на инфлацията, каза Методи Методиев

11:24 | 18.02.23 г. 2
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

„Еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да остане мираж“,заяви заместник-министърът на финансите Методи Методиев пред Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Повод за коментара е изявлението на министъра на финансите Росица Велкова от вчера, че България ще отложи целевата си дата за влизане в еврозоната.

По думите на заместник-министъра България трябва да изпълни реформите, които е поела като ангажимент и които бяха внесени в Народното събрание като законопроекти. Трябва да бъде постигнат един по-устойчив тренд на намаляване на инфлацията с оглед достигането на инфлационните критерии за влизане в еврозоната, посочи още той.

„Правителството досега е извършило много техническа и политическа работа, но ние не отговаряме на тези два критерия. Народното събрание, с действията, които предприе по отношение на законодателната програма в последния месец на своето съществуване, самото то бламира своето решение за еврозоната от 27 октомври 2022 г.“, коментира Методиев.

Служебното правителство ще продължи работата си по техническата подготовка за приемане на еврото, това е и уговорката с нашите европейски партньори от ЕК и ЕЦБ, каза още заместник-министърът. Той допълни, че в момента, в който имаме ясен хоризонт за устойчив тренд на намаляване на инфлацията, страната ни ще подаде искане за конвергентен доклад и оценка.

Според Методиев следващата целева дата за влизане в еврозоната е свързана с изпълнението на реформите и с устойчивия тренд на инфлацията.

„Надявам се следващият парламент да има тази евроатлантическа устойчивост, за да се приемат необходимите закони. Проблемът при предходния парламент, по отношение на промените в законите за еврозоната, ще стои и пред следващия, защото правителство е решено да внесе същите законодателни предложения, които не бяха приети. Затова политическият елит трябва да има ясната представа накъде и с какви темпове иска да върви България по пътя на своята икономическа и политическа интеграция“, категоричен беше заместник-министърът на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 18.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Все мы объединены общей целью, поэтому работайте, братья, ведь наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами https://***.bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StIRLTIR/index.htm?FILTERSANDVALUES=%27FREQ=D%27&pageId=353&series=1&KEYFAMILY=LTIR&TRANSFORMATION=SDMX_VERTICAL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
https://***.ecb.europa.eu/press/key/date/2022/html/ecb.sp220601_1~0a8d84186b.en.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още