IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: ЕК продължава да подкрепя България по пътя ѝ към еврото

Президентът Радев увери, че ще бъдат взети мерки за овладяване на инфлацията

16:15 | 23.02.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия продължава да подкрепя България по пътя ѝ към еврото и се надява отлагането на членството в еврозоната да не е за дълго. Това каза изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас и се срещна с държавния ни глава Румен Радев в президентството. 

Домбровскис заяви, че се надяват България решително да върви по пътя към еврото до успешния край. Той посочи, че влизането в еврозоната ще донесе много ползи за българската икономика и за българския народ.

„Необходими са още усилия и една разяснителна кампания, българският народ трябва да е наясно какви ще бъдат тези ползи, какво е необходимо да се свърши, за да бъдат реализирани и усетени те от българското население“, посочи Валдис Домбровскис, цитиран от БТА.    

По-рано днес Домбровскис заяви, че 1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната.

Домбровскис изрази пълна убеденост, че България ще въведе еврото при същия обменен курс – 1,95583 лева за едно евро, какъвто имаме в момента заради валутния борд.

"Обменният курс, по който България ще се присъедини към еврозоната, мога да кажа с голяма степен на сигурност, че ще е същият, при който сега левът е фиксиран за еврото. Защо? По принцип критерият за стабилния валутен курс изисква от страните кандидатки за еврозоната да обвържат местните валути с еврото и да демонстрират, че няма да има проблеми дори при настъпване на някакво напрежение. Те трябва да демонстрират макроикономическа стабилност, както се изисква по Маастрихт" , посочи еврокомисарят, цитиран от БНР.

Присъединяването към еврозоната има еднократен инфлационен ефект от 0,2 – 0,3 %, но след това инфлацията е по-умерена спрямо страните с местна валута, смята Домбровскис.

От своя страна президентът Румен Радев определи като стратегически въпроса за влизане на България в еврозоната. "България е важна част от общото европейско икономическо пространство, инвестициите и търговския обмен в голяма степен са страни от ЕС и еврозоната", отбеляза държавният глава.

Президентът благодари за доверието от страна на Европейската комисия по пътя на България към приемане на еврото и увери Домбровскис, че ще бъдат взети мерки за намаляване на цените и овладяване на инфлацията.

"Служебното правителство успя да овладее всички най-важни фактори, които генерират инфлацията", каза президентът преди началото на срещата с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия. Радев отбеляза, че имаме едни от най-ниските цени на газа и гарантирана стабилност на доставките – дългосрочни търгове за доставка на газ от различни доставчици, завършен интерконектор с Гърция, газ от Азербайджан на много изгодни цени и свободен гарантиран достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция. 

Имаме най-ниските цени на горивата в ЕС – на бензина и дизела, силен и независим енергиен сектор, чрез който се гарантира предвидимост и подкрепа на бизнеса и всички небитови потребители. Това дава спокойствие и възможност за дългосрочно планиране. „Всичко това доведе до пречупване на тренда на инфлация и аз съм убеден, че тя ще продължи да намалява с добри темпове“, посочи президентът.

"Очаквам и парламентът, който ще изберем в началото на април, да приеме законите, които са необходими", допълни държавният глава.

„Убеден съм, че членството ни в еврозоната ще доведе до съществени ползи за българската икономика, но не по-малко важно е да бъдат убедени и българските граждани в тези ползи“, каза по темата за еврото Радев. 

"Нашето членство в еврозоната и в Шенген е стратегическа цел за България и нейното постигане ще бъде логичен и заслужен завършек на процесите на интеграция", обобщи Радев. И посочи, че очаква изпълнителната власт да разработи и въведе мерки и модели, които да доведат до минимизиране на риска от ръст на цените в преходния период, не само запазване, но и повишаване стандарта на живот на българските граждани, запазване на конкурентоспособността на българската икономика и създаване на още по-добра среда за нейното развитие. 

Служебното правителство следи много внимателно всички процеси, които са свързани с бюджетния дефицит в България, каза служебният премиер Гълъб Донев, който също разговаря с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия.

След срещата в Министерския съвет премиерът заяви, че служебното правителство ще предложи бюджет с бюджетен дефицит от 3%, което по думите му е в рамките на критериите от Маастрихт.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още