IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати, ако изборите бяха сега

Неяснота има и за №3 на изборите – с почти идентична подкрепа са ДПС и "Възраждане", посочват социолозите

15:20 | 10.03.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако изборите бяха в началото на март, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да спорят за първото място с почти идентична подкрепа от избирателите с 27,2% и 26,6%. ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на пето място. Тези данни обявиха от „Галъп интернешънъл болкан“ от изследване по поръчка за Българското национално радио (БНР).

Анкети сред 1008 души, проведени между 24 февруари и 3 март, показват нагласите в началото на кампанията за избори на парламент. Социолозите напомнят, че тя е в началото си и на числата към този момент трябва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза.

От „Галъп“ посочват, че при близки стойности, колебания в активността, политическа криза са възможни динамични развития, включително в последния момент.

Според проучването в битка за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%. Данни: Галъп Данни: Галъп

40,6% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори, смятат социолозите.

На предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни, но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци, коментират от „Галъп“. 4,4% са онези, които са решили да гласуват, но ще изберат опцията „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още