IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Избирателните секции в страната са 11818, в 9366 ще има машинно гласуване

Заявления за гласуване извън страната ще се приемат до 7 март, а до 11 март Комисията ще реши колко секции ще има зад граница, каза Росица Матева

16:38 | 02.03.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Избирателните секции в страната за предстоящите парламентарни избори са 11818, като в 9366 от тях ще има машинно гласуване. Предстои организирането на подвижни секционни избирателни комисии, както и за специализираните заведения. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, цитирана от БТА.

Матева припомни, че заявления за гласуване извън страната ще се приемат до 7 март, а до 11 март ЦИК ще реши колко избирателни секции и къде ще бъдат отворени зад граница. Тя уточни, че до момента в Комисията са постъпили малко над 25 хиляди заявления за гласуване зад граница.

„На вота през април ще се явят 14 партии, седем коалиции и двама независими кандидати", припомни Матева и потвърди, че са регистрирани всички кандидатски листи, които са постъпили в районните избирателни комисии.

„В момента се извършва проверка на кандидатите дали отговарят на изискванията да бъдат избирани, посочи Матева и обясни, че вече се е установило, че двама кандидати са регистрирани в повече от два изборни района. – От тази проверка се разбра, че трима кандидати нямат навършени и няма да имат навършени към датата на изборите 21 години“.

Говорителят на ЦИК поясни, че са дадени указания на районните избирателни комисии да заличат регистрацията на тези кандидати. Матева припомни, че днес до 17 часа партиите и коалициите, които са ги издигнали, могат да предложат други кандидати, както и да правят промени в регистрираните кандидатски листи.

Матева съобщи, че общо регистрираните кандидатури до момента са 5621, тъй като на много места някои от кандидатите са регистрирани в два района.

Говорителят на ЦИК отбеляза, че от 00:00 часа тази нощ започва предизборната кампания. „ЦИК отправя призив към политическите партии, коалиции и кандидати да водят една позитивна кампания, да спазват добрия тон и добрите нрави, и разпоредбите на Изборния кодекс и тези на ЦИК“, съветва тя.

До 18 март избирателите могат да подават заявления за гласуване по настоящ адрес, а не по постоянен, до общинските администрации, както и онлайн. Този срок се отнася и за хората с увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборното помещение. Те могат да подадат заявление, за да гласуват с подвижна секционна избирателна комисия.

Росица Матева посочи, че ЦИК обсъжда какви да бъдат вариантите на новите изборни книжа, след като Комисията реши да не обжалва решението на Софийския административен съд относно изборните протоколи. Припомняме, че миналата седмица съдът уважи жалбите на няколко партии срещу засекретяването на резултатите от машинното гласуване и вписването в протоколите само на общия резултат от гласуването с хартиени бюлетини и машини.

„Административният съд не одобри вписването на резултатите от машинния и хартиения вот да се отбелязва заедно. Сега обсъждаме какви да бъдат новите варианти на тези нови изборни книжа. Предстои в рамките на днешния ден или в петък да бъде взето решение“, коментира Матева.

Тя потвърди, че в ЦИК вече са регистрирани за наблюдатели седем български неправителствени организации, както и една организация с международни наблюдатели – Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още