IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК регистрира 16 партии и 7 коалиции за участие в изборите

От утре започва регистрацията на кандидатските листи за вота на 2 април

17:12 | 16.02.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

16 партии и 7 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април, обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Има откази от две партии и една коалиция, като причините са основно свързани с неизрядни подписки. Подписките на 3 от вече регистрираните формации все още се проверяват дали отговарят на условията за участие в изборите, като до края на деня ще стане ясно дали регистрацията им остава.

От утре започва регистрацията на кандидатските листи във всички Районни избирателни комисии (РИК), като крайният срок е 17:00 ч. на 28 февруари, предава БТА.

Електронната платформа за подаване на заявления за гласуване извън страната ще заработи до края на седмицата, съобщи Цветозар Томов, говорител на комисията. Той припомни, че крайният срок за подаване на заявления за гласуване зад граница е 7 март. 

От понеделник ЦИК ще започне да приема документи за регистрация на наблюдатели за вота.

Все още не е ясно дали ще бъде разкрита секция в турския град Адана, който пострада тежко при земетресението в Турция. Вариантите са да бъде разкрита такава под условие, че обстоятелствата на 2 април позволяват това или да бъде изместена в град Мерсин.

От страна на Централната избирателна комисия работата по организацията на вота се движи в срок, увери председателят на комисията Камелия Нейкова. Тя посочи, че няма забавяне в организацията и всички решения на комисията се взимат в предвидените срокове. 

„Разчитаме в следващите дни да имаме яснота по отношение на ангажираността на държавните органи в изборния процес съобразно правомощията, които им е възложил законодателят и задълженията, които имат те в този процес“, заяви Нейкова. Тя поясни, че организационно-техническата подготовка е ангажимент на Министерския съвет, техническото осигуряване на видеонаблюдение в реално време и видеозаснемането е възложено на министъра на електронното управление, гласуването извън страната е ангажимент на министъра на външните работи, а доставката на специализираната хартия за бюлетините за машинно гласуване е възложена на печатницата на БНБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още